Kultúra

Literáti na novom gympli. Vyrastú tam noví spisovatelia?

Študenti z Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade sa v rámci Tatranskej literárnej jari stretli s literátmi. Boli to: poetka a prozaička Lydie Romanská, predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik a český herec, spisovateľ a filmový scenárista Tomáš Magnusek.

Ilustračný obrázok k článku Literáti na novom gympli. Vyrastú tam noví spisovatelia?
Foto: SŠDT Poprad

Ten zaujal vtipnými historkami z nakrúcania filmov i z reálneho života. V diskusii zazneli otázky nielen o literatúre. Čo napríklad študentov zaujímalo?

Pani Romanská, kedy ste sa začali venovať literárnej tvorbe? Aké máte záľuby okrem písania?
- O písanie poézie som sa začala zaujímať už v rannom veku. Moje prvé verše som publikovala v stredoškolskom študentskom časopise. Čo sa týka mojich koníčkov, hrala som na klavíri, hudba sa stala mojím „osudom“. Rada sa stretávam s otvorenými mladými ľuďmi, ktorí sa snažia niečo dosiahnuť.

Pán Magnusek, do akej miery je film Bastardi autentický?
- Mnohé situácie boli reálne. Žiaci, ktorí vo filme hrali, boli mojimi žiakmi, ktorých som mal rád. Najlepšie zábery vznikli, keď žiaci nevedeli o nakrúcaní.

Ďalšou časťou programu stretnutia so spisovateľmi bolo autorské čítanie. Predstavili sa v ňom Vladimír Skalský – básnik a riaditeľ Slovenského domu v Prahe, a Gustáv Murín – spisovateľ a publicista. O svoje skúsenosti sa podelili aj český básnik Jaroslav Holoubek a Milena Fucimanová – poetka a zakladateľka Divadla hudby a poézie Agadir.

Dominika Pacigová, Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade

Literáti na novom gympli. Vyrastú tam noví spisovatelia?
10
Galéria
Foto: SŠDT Poprad
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM