Peter Handzuš Správy

Lomnický štít bol viac ako pol septembra pod snehom. Na rok 1990 to však nemá

Počas tohtoročného septembra bol Lomnický štít pod snehovou pokrývkou 16 dní. Hodnota priemerného počtu dní s celkovou snehovou pokrývkou na tomto vysokohorskom meteorologickom observatóriu tak bola prekročená o štyri dni. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Ilustračný obrázok k článku Lomnický štít bol viac ako pol septembra pod snehom. Na rok 1990 to však nemá

*** „Najviac dní s celkovou snehovou pokrývkou od roku 1951 tu bolo v septembri zaregistrovaných v roku 1990, a to 28,“*** priblížil klimatológ Pavel Faško s tým, že na Lomnickom štíte vtedy celková snehová pokrývka nebola iba prvé dva septembrové dni. Faško podotýka, že v prípade chladnejších septembrov je výskyt snehovej pokrývky na vrcholoch Tatier väčšinou logickým dôsledkom kombinácie teplotných podmienok a zrážok. „V prípade súm výšok novej a celkovej snehovej pokrývky na Lomnickom štíte nebol tohtoročný september ničím výnimočný,“ dodal.

Chladnejší septembrový priemer

V septembri však SHMÚ na rozdiel od júla a augusta zaznamenal na Slovensku záporné odchýlky priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu. „Chladnejšie bolo predovšetkým v druhej polovici septembra. Napríklad 30. septembra, kedy v Liesku klesla minimálna teplota vzduchu v meteorologickej búdke na mínus 3,3 °C, bola táto hodnota teploty vzduchu iba 1,3 °C od absolútne najnižšej hodnoty teploty vzduchu pre 30. september na území Slovenska od roku 1961,“ podotkol Faško.

Prvý októbrový týždeň by mal byť teplotne normálny a zrážkovo podnormálny, teda suchší v porovnaní s dlhodobým priemerom pre toto obdobie. Uvádza to SHMÚ, ktorý vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď.*** „Druhý týždeň mesiaca bude s najväčšou pravdepodobnosťou teplotne slabo nadnormálny a zrážkovo podnormálny. Posledné týždne októbra očakávame normálne,“*** informujú meteorológovia.

V nížinách býva priemer denných miním teploty vzduchu 3 až 8 °C a priemer denných maxím 13 až 18 °C. V hornatých oblastiach na severe Slovenska býva v októbri priemer denných miním spočiatku mínus 1 až 4 °C a priemer denných maxím teploty vzduchu 9 až 14 °C. „Pokiaľ ide o zrážky, priemerný mesačný úhrn býva v októbri v nížinách okolo 45 mm, v horských oblastiach od 60 do 90 mm,“ uvádza SHMÚ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM