Peter Handzuš Rôzne

Ľudia podceňujú horúčavy. Na túrach ich potom ratujú záchranári

Horúčavy a telesná námaha k sebe veľmi nejdú. Presvedčili sa o tom turisti počas sobotných túr. Viacerí neboli na túry vo Vysokých Tatrách pripravení. Počas horúčav je dôležité nezabúdať na pitný režim. K letným horúčavám ale patria aj búrky, ktoré m

V poobedňajších hodinách bolo OS HZS Vysoké Tatry požiadané o pomoc pre slovenského turistu, ktorý si pri schádzaní z Kriváňa poranil obe kolená. V sprievode kamaráta zranený 36-ročný muž pomaly došiel až k Jamskému plesu, kde mu záchranári HZS poskytli zdravotnú starostlivosť a zahájili transport terénnym vozidlom HZS.

Na spiatočnej ceste zároveň pomáhali slovenskej turistke, ktorá na TZCH pociťovala nevoľnosť, bola dehydrovaná a vyčerpaná. Oboch turistov záchranári HZS transportovali na Štrbské pleso, odkiaľ na vlastnú žiadosť odišla žena samostatne a muž v sprievode svojho kamaráta motorovým vozidlom na ďalšie ošetrenie.

Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry bolo požiadané o pomoc pre slovenskú turistku nachádzajúcu sa na Chate pri Zelenom plese. Prejavovali sa u nej známky opakovanej nevoľnosti a kŕče. Po príchode záchranárov HZS bola slovenke okamžite poskytnutá zdravotnícka starostlivosť a zahájený transport.

S podozrením na alergickú reakciu po uštipnutí hmyzom bola k 25-ročnej žene počas transportu privolaná posádka leteckých záchranárov. Z pásma kosodreviny transportovali leteckí záchranári pacientku v horizontálnej sieti, následne ju preložili na palubu vrtuľníka a podali liečbu. Turistka skončila v popradskej nemocnici.

Poprad24/hzs, Sylvia Galajda Foto: hzs.sk

hzs_siet
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM