Tlačové správy

Ľudia potrebujú zábavu, kultúru i šport: Pavol Gašper to vie...

Prianím Gašpera je z pozície primátora mesta jeho obyvateľom zabezpečiť plnohodnotný život, umožniť im venovať sa záľubám, kultúre, či športu. Dať im vedieť, že mesto patrí im, že primátor, poslanci a úradníci sa o nich zaujímajú, a že v prípade núdze neostanú sami, ale budú sa mať na koho obrátiť.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia potrebujú zábavu, kultúru i šport: Pavol Gašper to vie...
Zdroj: Dnes24.sk
  • Aké sú vaše predstavy o rozvoji voľnočasových aktivít v našom meste?

V oblasti voľnočasových aktivít môže mesto urobiť oveľa viac ako doteraz. Ponuka by mala byť pestrá a všetci obyvatelia v každej časti mesta by mali mať priestor na kultúrny rozvoj i športové vyžitie. Je potrebné viac využívať aj zariadenia v pôsobnosti vyššieho územného celku, napr. Podtatranské múzeum, Tatranskú galériu, Podtatranskú knižnicu, Osvetové centrum a pod., a pritom sa nebáť rozvíjať vlastné ustanovizne. Jednou z najvyšších priorít mesta by mal byť rozvoj kultúry, morálky, ľudskosti, úcty k druhým, tolerantnosti, rešpektovanie slobôd a vlastníctva iných.

  • Akým spôsobom by ste u nás chceli zvýšiť kultúrnu úroveň?

Je možné podstatne výraznejšie zapojiť školské zariadenia, najmä ZUŠ a CVČ do školských kultúrnych aktivít a do kultúrneho a spoločenského života občanov vrátane dôchodcov. Je možné na to využiť napríklad koncerty, divadelné a exhibičné predstavenia, výstavy a pod. Poprad má aj vlastných umelcov, či už maliarov, sochárov, fotografov, hudobníkov alebo hudobné skupiny a podobne, ktorým je možné poskytnúť väčší priestor na prezentovanie vlastnej tvorby. Je tiež potrebné spestriť kultúrnu ponuku Popradu a pritiahnuť sem viac zvučných umeleckých mien. Nie je tomu tak dávno, čo bol Poprad Mekkou slovenských malých javiskových foriem. Aj keď sa zdá, že v tejto oblasti sme sa už diskvalifikovali, nezahadzoval by som túto stále obľúbenú a pritom na priestor nenáročnú formu umenia a zábavy. Viem, že v meste je i záujem o sprevádzkovanie divadla. Možno najprv ochotníckeho, neskôr poloprofesionál­neho.

  • A čo športové kluby a aktivity?

Šport a pohyb je jednou z najobľúbenejších voľnočasových aktivít. Takmer každý si rád pozrie kvalitný hokejový alebo basketbalový zápas, najmä keď je v peknom prostredí a kultúrnej atmosfére. Je však nutné citlivo zvážiť mieru, do akej sa má mesto angažovať v podpore profesionálneho športu, keď športový klub je v podstate súkromnou firmou. Tu by som uvítal širokú diskusiu a hľadal optimálne riešenie. Pritom by som sa radšej sústredil na rozvoj detského a mládežníckeho športu. Navyše je v meste plno športových klubov vrátane detských a mládežníckych oddielov, ktoré len s veľkým vypätím síl vedia zaplatiť halu, či iné športovisko na tréningy a súťaže. Tu by som bol ústretovejší, najmä ak tieto kluby rozvíjajú detský a mládežnícky špor­t.

  • Ľudia nechcú sedieť doma ani vtedy, keď vonku prší. Mesto im však žiadne možnosti neponúka…

Priestory na aktívne trávenie voľného času najmä v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok sú v Poprade len snom. Tu sa ponúka možnosť efektívnym rokovaním s investormi dosiahnuť, aby sme mali dostatok vhodných príležitostí na aktívne trávenie voľného času za každého počasia.

  • Ako vnímate cirkevné spoločenstvá v našom meste?

Žijeme v priestore, ktorý má kresťanské korene. Preto by bolo na mieste otvoriť väčší priestor cirkvám a náboženským spoločenstvám, ale nie len im, pre rozvoj ich dobrovoľných, najmä dobročinných aktivít. Mesto by sa malo začať intenzívne zaujímať i o bezdomovcov a chudobných, napr. ponúknutím práce v sociálnych podnikoch starajúcich sa o údržbu čistoty v meste, umožnením prestavieb nerentabilných mestských budov na nízkoprahové bývanie a pod. Konečným cieľom tohto snaženia by malo byť eliminovanie bezdomovstva a žobrania v meste.

  • Osobitnou kapitolou je politická kultúra…

Osobne považujem za prežitok delenie sa na našich a cudzích, na koalíciu a opozíciu. Finančné záujmy značne poškodzujú medziľudské vzťahy vo všeobecnosti. Tu si ale potrebujeme uvedomiť, že rozprávame o meste, v ktorom bezprostredne žijeme, v ktorom žijú a vyrastajú naše deti, či dožívajú naši rodičia. Keď sa jedná o človeka, mali by sme potlačiť závisť, neprajníctvo i nenávisť. Taktiež by sme mali konečne opustiť jánošíkovský kult zbojníctva, ktorý prispieva k nevhodnému hospodáreniu. Len rozumnou dohodou vieme udržať mesto v stálom rozvoji a tak pritiahnuť ľudí, ktorí tu chcú žiť. Do mesta sa z bližšieho, či vzdialenejšieho okolia prisťahovalo pomerne veľa ľudí, ktorých sa potrebuje mesto ujať a dať im pocítiť, že sú tu vítaní. Hovorím o výraznom pocite domova, ktorý má človek rád a je naň hrdý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM