Peter Handzuš Rôzne

Ľudské práva na miestnej úrovni sú výzvou pre samosprávy

Mestá a obce sa môžu pripravovať na ďalší ročník atraktívneho podujatia Európsky týždeň miestnej demokracie.

Podujatie už piatykrát organizuje Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy s cieľom zvyšovať povedomie miestnych orgánov o ich zodpovednosti za posilňovanie demokracie, formovanie občianskej spoločnosti a pozývanie ľudí na spolurozhodovanie.

Aktuálny ročník podujatia je venovaný ľudským práva na miestnej úrovni. „Táto téma je pre samosprávy atraktívna najmä preto, že mnohé rozhodnutia miest a obcí sa týkajú konkrétnych skupín a komunít, ktoré pôsobia v lokálnom prostredí. Samosprávy sú povinné prihliadať na rešpektovanie ľudských práv a pritom by mali formovať aj občiansku toleranciu. Mestá a obce sa do európskeho týždňa miestnej demokracie, ktorý sa uskutoční od 10. do 16. októbra, môžu zapojiť organizovaním rôznych podujatí, stretnutí s občanmi, diskusiami so žiakmi, súťažami v písaní esejí či kreslení na tému ľudské práva,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

V minulom roku sa podujatie venovalo klimatickým zmenám. Táto téma zaujala 1150 miest a obcí z 24 členských krajín Rady Európy. Zo slovenských samospráv sa do Európskeho týždňa miestnej demokracie zapojila napríklad Nitra, mestská časť Košice – Juh, Moldava nad Bodvou či obec Zábiedovo. „Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že samosprávy budú aj tento rok participovať na podujatí a svojou optikou, cez rozličné podporné aktivity priblížia čo najširšej skupine ľudí význam ľudských práv z rôznych aspektov,“ dodal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM