Peter Handzuš Rôzne

Lúku v Bielovodskej doline budú kosiť ručne v rámci súťaže

Lesníci zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu), poľského Tatranského národného parku a Lesov SR budú kosiť lúky v Bielovodskej doline. Zmerajú si tak svoje sily v kosení vysokej trávy ručnou kosou počas 7. ročníka Tatranskej kosby.

V piatok 24. júna sú pre nich pripravené 50 metrov dlhé a štyri metre široké pásy lúky, ktoré budú musieť pokosiť v čo najkratšom čase a v čo najvyššej kvalite. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 34 koscov. V skupine pozvaných hostí budú súťažiť aj zástupcovia ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, krajských a obvodných lesných úradov a štátnej ochrany prírody.

„Okrem snahy o zachovanie horských lúk kvôli vzácnym lúčnym tatranským kvetom sa kosením či mulčovaním snažíme o to, aby lúky slúžili predovšetkým pre voľne žijúcu zver ako prirodzené pastviská, pre turistov ako oddychové zóny a pritom vhodným spôsobom dotvárali krajinný obraz prírodného prostredia,“ vysvetľuje námestník riaditeľa ŠL TANAPu Pavol Fabian. Kosením horských lúk zabezpečujú ŠL TANPu v TANAPe a Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov.

V tomto roku tak na území oboch národných parkov pokosia alebo zmulčujú takmer 300 hektárov lúk a vyrobia približne 1300 balíkov senáže. To všetko bude počas zimy krmivom nielen pre lesníkmi chované stádo huculov, ale najmä pre lesnú zver, ktorá sa počas najchladnejších zimných dní každoročne prikrmuje.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM