Monika Vengrínová Iné športy

Lyžiarska sezóna sa skončila, Revolution Crew pokračuje. Extrémni lyžiari a snowboardisti trénujú celý rok

Milujú extrémne športy a ich prioritou je lyžovanie a snowboarding. Lyžujú v snowparkoch a vo voľnom teréne. Momentálne je ich pätnásť, majú od 14 do 30 rokov a hovoria si Revolution Crew.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarska sezóna sa skončila, Revolution Crew pokračuje. Extrémni lyžiari a snowboardisti trénujú celý rok
Zdroj: Dnes24.sk

Na lyžiarskych svahoch sú od malička, niektorí milujú lyžovanie, iní snowboarding a v roku 2009 sa rozhodli, že lepšie sa im bude jazdiť v skupinke. Všetky víkendy počas sezóny trávia v horách, kde sú ich možnosti sebarealizácie od vystavania snowparkov ešte väčšie. A radi medzi seba prijmú ďalších, rovnako naladených a nadšených ľudí.

Na svahu i 40 dní v roku

„Každý z nás má to svoje, čomu sa venuje. Niekto má radšej jazdenie v parku, iný voľný terén. Preto nikoho neobmedzujeme, skôr naopak, snažíme sa ťahať sa tým spôsobom, že sa od seba navzájom učíme. Nemáme ani žiadne povinné tréningy, skôr to riešime voľnejším prístupom. Keď je pekné počasie a možnosť, tak sa jednoducho stretneme a jazdíme spolu,“ vysvetľuje princíp fungovania Revolution Crew jeden z členov Lukáš Smrž.

Pod pojmom jazdenie si však v ich prípade obyčajné spustenie sa dolu svahom rozhodne predstaviť nemožno. To, čo je pre laikov a bežných lyžiarov neuveriteľné, pre nich je prakticky každodennou rutinou. Na svahu strávia i 40 dní v sezóne, začiatky však také jednoduché nemali. Zohnať poriadne lyže ešte pred niekoľkými rokmi nebolo samozrejmosťou ako dnes.

„Keď som začínal ja, nikto za mnou neprišiel so slovami „Tu máš moje lyže, jazdi na nich, mne ich netreba“. Tie lyže neboli v každom obchode ako teraz. Bolo potrebné zistiť, aké sú kde možnosti, zháňať. I preto sme založili túto skupinu, aby sme pomohli mladým ľuďom, ktorí majú cez nás možnosť tieto veci riešiť. Vieme im pomôcť zohnať lyže, poradiť, kde aké sú, za akú cenu, či sa im oplatia. No a následne na to, keď už s nejakými príde, tak ho vieme posúvať ďalej,“ hovorí tím manažér Ján Brejka.

Revolution Crew chce pomáhať mladým

A pomoc, najmä pre začínajúcich lyžiarov a snowboardistov, je neoceniteľná. Preto sa tiež chalani rozhodli založiť občianske združenie Revolution Crew, cieľom ktorého je prezentovať sa, vytvárať projekty a v neposlednom rade pomáhať a podporovať jazdcov i mládež v tom, aby športovala a videla, že sa to dá aj v našich podmienkach. Samotní chalani to všetko robia popri škole, keďže sú študenti či už stredných alebo vysokých škôl, nezištne, len z lásky k tomuto športu.

Viacerí z nich sú inštruktormi v lyžiarskych a snowboradových školách, majú bohaté teoretické znalosti a, samozrejme, mnoho skúseností priamo na svahu, upravenom či neupravenom teréne, a rovnako tak i v parku, a tieto znalosti chcú predávať ďalej. „Učíme x rokov a jedného dňa sme sa rozhodli dať dokopy prašanové lyže a začať blbnúť trochu iným smerom ako tým klasickým lyžovaním a metodikou. Zrazu tu bolo pätnásť ľudí s rovnakými názormi, myšlienkami, ktorí to vedeli trochu inak a mali chuť odovzdať to ďalej. Radi poradíme ďalším ľuďom či už v parku alebo vo voľnom teréne. Chceme dať vedieť tým, ktorých to zaujíma, že ak ich to bude baviť a budú sa v tom chcieť rozvíjať, my nemáme problém dať im informácie, ktoré máme, posunúť ich na našu úroveň a následne ich posúvať ešte ďalej,“ uvažuje Lukáš.

Heslo „ve dvou se to lépe táhne“, tak v tomto prípade platí viac, než kdekoľvek inde. Extrémne športy si parťákov priam vyžadujú. Predovšetkým do žľabov alebo na túru do voľného terénu ísť na vlastnú päsť, najmä bez skúseností, je nesmierne nebezpečné. I v parku s rôznymi prekážkami sú začiatky bezpochyby náročné a lepšie sa dajú zvládnuť s niekým, kto dokáže poradiť, ako na to, čoho sa vyvarovať a povedať, kde nováčik robí chyby.

„Nie je to o tom, dať mu pocítiť, že je slabý. Je to o tom, že na Slovensku ide o relatívne nový šport, preto sa navzájom snažíme ťahať dopredu, aby sme sa čím skôr dostali na západnú úroveň. Tam to funguje úplne inak. Či už marketingovo alebo čo sa týka zabezpečenia jazdcov. A samozrejme, v neposlednom rade, vždy sa jazdí lepšie s niekým, kto zdieľa rovnaké názory a má rovnaké záľuby, ako samému,“ vysvetľuje dôležitosť spoločného jazdenia Ján.

Dôležité sú i individuálne úspechy

Individuálne úspechy sú, samozrejme, vítané tiež, Revolution Crew však chce fungovať ako skupina, ktorá môže dosiahnuť určitý cieľ. Chalani sa navzájom podporujú i na pretekoch, kde každý rok pociťujú progres a veria, že úspechy budú čím ďalej tým väčšie. Na profesionálnej úrovni však fungovať nechcú. Nevyberajú členské, neorganizujú povinné tréningy. A práve takýmto spôsobom zisťujú, kto to s týmto športom myslí vážne, má ho rád a venuje mu svoje úsilie, čas i peniaze.

„Nech si každý robí svoju prácu, venuje sa škole, vlastným aktivitám a svoj voľný čas nech trávi s nami. My ako skupina mu vieme pomôcť. Keď má človek pätnásť rokov a začína, lepšia cesta je držať sa tých, ktorí už niečo zažili a majú kontakty. A nám je jedno, či nás bude päť alebo päťdesiat, ide nám len o to, aby ľudia, ktorí k nám prídu, mali tie možnosti, ktoré máme my,“ hovorí Lukáš.

A mať podporu skúsenejších a lepších je skutočne výhodné, pretože nejde práve o najlacnejší ani o najbezpečnejší šport. Kým bežnému rekreačnému lyžiarovi vydržia lyže i sedem rokov, tomu extrémnemu pri pravidelnom jazdení vydržia lyže najviac dve sezóny. To však len v prípade, že si skutočne dáva pozor. Ak sa ale človek v sezóne napríklad v parku výrazne posunie dopredu, za jednu zimu sú lyže zošrotované, deravé, či zlomené, i pluhovanie inštruktorov v lyžiarskej škole im dáva poriadne zabrať. Preto je dôležité vedieť, kde zohnať nové za dobrú cenu.

Letná príprava je dôležitá

Prakticky na dennom poriadku sú i rôzne zranenia. Potvrdzuje to i extrémny lyžiar a inštruktor Lukáš: „Najmä keď niekto začína a nevie padať, tak sa zraní okamžite. Keď ide do voľného terénu a nevie, čo robiť s nohami, rukami a spadne, tak sa proste zraní. Preto je lepšie investovať čas do prípravy a mať jeden úraz za sezónu, ako ísť hneď jazdiť, stáť druhýkrát na lyžiach, spadnúť, niečo si zlomiť a mať dolyžované minimálne na jednu sezónu“.

Aby sa preto takéto úrazy na svahu stávali čo najmenej, nevyhnutná je i letná príprava. Najlepší je, podľa slov chalanov, bicykel, beh, plávanie a akrobacia, keďže človek pri tomto športe trávi dosť času vo vzduchu, a ak nevie, čo s rukami a nohami, nemusí dobre dopadnúť. Najideálnejšia je v tomto prípade trampolína, ktorá dá zabrať nohám a v stave beztiaže sa tiež človek naučí, čo robiť so svojim telom.

„Okrem týchto tréningov plánujeme s chalanmi urobiť výjazd do Čiech, do Nového Hrozenkova, kde sa nachádza park na prípravu lyžiarov a snowboarbordistov. Zo špeciálnej rampy s odrazom sa skáče do vody s veľkou letovou dráhou. A práve počas tohto letu je možné vyskúšať si rôzne triky s relatívne bezpečným dopadom. Ani voda síce nie je ideálna, ale vždy je oveľa lepšia ako skúšať na ostro pády na snehu alebo inom tvrdom povrchu a hlavne bez informácií ako na to. Budeme tiež robiť prípravný kemp, kde budeme týždeň makať, trénovať, chystáme túry, premietanie videí zo sezóny, nebude chýbať ani zábava,“ predstavuje plány na leto manažér tímu.

Točiť sa bude video v spolupráci s horskou službou

Ďalšou vecou, ktorú chalani z Revolution Crew riešia, je spoločný projekt s Horskou službou. Pôjde o audiovizuálne dielo, obsahujúce informácie o tom, aké dôležité je pripraviť sa predtým, ako človek vojde do voľného terénu. Pod heslom „Tatry prajú pripraveným“ prinúti diváka uvedomiť si, že je nevyhnutné najskôr si doma sadnúť, popremýšľať, zistiť, čo mu treba, a až potom ísť von. S videom plánujú ísť i medzi mladých ľudí na základné a stredné školy i do lyžiarskych škôl.

A skupina mladých lyžiarov a snowbordistov myslí ešte ďalej. „Do budúcna by sme sa chceli ďalej rozvíjať. Radi by sme pribrali i ďalšie extrémne športy, možno skateboarding alebo jazdu na BMX-kách. Hlavne nám ide o to podporiť mladé talenty a ukázať deckám, že nie je všetko o tom, prísť zo školy a sadnúť k počítaču. A i keď tie podmienky nie sú ideálne, dajú sa vytvoriť. My im chceme pomôcť preskočiť začiatky a nabehnúť priamo do toho systému. Nazval by som to takým staronovým centrom voľného času,“ hovorí Ján a Lukáš dodáva: „Každý kto by sa k nám chcel pridať to musí brať so zábavou, poloprofesionálne, s humorom a zodpovedne“.

Kontaktovať chalanov v prípade akýchkoľvek otázok alebo sledovať ich aktivitu môžete na ich fun page na facebooku

Foto: Revolution Crew

Revolution Crew
1
Galéria
Revolution Crew
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM