Peter Handzuš Rôzne

Lyžovanie môže poškodzovať mladé stromčeky

Lyžiari, ktorí využívajú zasnežené svahy aj mimo vyznačených zjazdoviek, ničia v Tatranskom národnom parku mladé stromčeky. Pohybom na lyžiach či snowboardoch poškodzujú najmä ich vrcholce. Štátne lesy TANAPu upozorňujú, že takto poškodené stromčeky

ŠL TANAPu v spolupráci s prevádzkovateľom zjazdových tratí v Tatranskej Lomnici sa preto dohodli na umiestnení mechanických zábran v tých najcitlivejších lokalitách. Popri zjazdových tratiach v smere zo Štartu do Tatranskej Lomnice budú na zákaz pohybu mimo vyznačených zjazdoviek lyžiarov upozorňovať aj informačné tabule s piktogramom STOP.

V prípade nerešpektovania usmernení ŠL TANAPu nevylučujú v zmysle zákona o lesoch aj represívny postup s využitím inštitútu lesnej stráže, a to od slovného upozornenia až po finančný postih. Pokuta sa v tomto prípade môže vyšplhať až na 66 eur. Tieto kroky vedú k tomu, aby nedochádzalo k poškodzovaniu mladých lesných porastov v kalamitnom území a v čo najkratšom čase tu mohol vyrásť plne funkčný les.

Toto upozornenie platí aj v okolí ostatných lyžiarskych areálov na území TANAPu. Na dodržiavanie pravidiel budú priamo v teréne dohliadať členovia lesnej stráže.
TASR informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM