Martin Sýkora Správy

Maďarov v Tatrách ratovali horskí záchranári: Tri osoby sa pošmykli na snehu

Zdanlivo prajné podmienky na vysokohorské výlety majú svoje riziká. Ich podcenenie sa nevyplatilo trom Maďarom.

Ilustračný obrázok k článku Maďarov v Tatrách ratovali horskí záchranári: Tri osoby sa pošmykli na snehu
Zdroj: Dnes24.sk

V piatkových poobedňajších hodinách boli horskí záchranári z Vysokých Tatier požiadaní o pomoc skupinou turistov z Maďarska. Turisti sa šmykli na snehovom poli pod sedlom Prielomom vo Veľkej Studenej doline a pritom sa traja zranili. Jeden z turistov mal poranenú hlavu, druhý pravdepodobne vykĺbené rameno a tretí zranenú dolnú končatinu. Ani jeden z turistov nedokázal v zostupe pokračovať, preto požiadali o pomoc horských záchranárov.

„Vo vyšších polohách celý deň prevládal silný nárazový vietor, pre ktorý nebolo možné nasadiť leteckú techniku. Pätnásť horských záchranárov v dvoch skupinách im odišlo na pomoc. Zároveň zo Zbojníckej chaty odišiel dobrovoľný zmluvný záchranár HZS, ktorý zranených lokalizoval a ošetril. Po príchode družstva záchranárov, boli pomocou lanovej techniky zranení na nosidlách spúšťaní na dno doliny, odkiaľ jednotlivo transportovaní na Zbojnícku chatu,“ informovalo operačné stredisko horských záchranárov.

Záchranári po príchode na chatu opätovne požiadali o nasadenie vrtuľníka, keďže bol predpoklad, že sa vietor v doline podvečer utíši. Posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby VZZS sa podarilo pristáť pri Zbojníckej chate, kde zobrala na palubu naraz všetkých zranených.

„Na heliporte v Starom Smokovci boli zranení turisti odovzdaní privolaním posádkam RZP. Upozorňujeme všetkých návštevníkov, že vo vysokohorskom prostredí turistických chodníkov vedúcich cez sedlá a na Tatranské štíty sa nachádzajú snehové polia. Prechádzanie ich, bez patričnej výstroje a výzbroje je značne riskantné,“ varujú horskí záchranári.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM