Webnoviny - Kultúra Kultúra

Májové mámenie na hradoch Spiša vyvrcholilo v Kežmarku

Májové mámenie na hradoch Spiša dnes vyvrcholilo otvorením letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade. Plánovaný kultúrny program na nádvorí Kežmarského hradu prekazilo mimoriadne nepriaznivé počasie, takže asi stovka návštevníkov sa ihneď presunu

Kežmarok, 15. máj 2011. Foto: SITA/Rastislav OvšonkaKEŽMAROK 15. mája (WEBNOVINY) – Májové mámenie na hradoch Spiša dnes vyvrcholilo otvorením letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade.

Plánovaný kultúrny program na nádvorí Kežmarského hradu prekazilo mimoriadne nepriaznivé počasie, takže asi stovka návštevníkov sa ihneď presunula do interiérov hradu.

V severozápadnom trakte hradu pripravili pracovníci Múzea v Kežmarku pre návštevníkov reinštalovanú expozíciu umeleckej histórie. Nachádzajú sa tu obrazy a nábytok z depozitárov múzea. „Vieme, že návštevníci prichádzajú do hradu aj za niečím autentickým a pôvodným a ja pevne verím, že práve vďaka tejto expozícii sa nám to podarilo,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Kežmarský hrad je jeden z trojice zachovalých a sprístupnených hradov na Spiši, popri Spišskom a Ľubovnianskom hrade. Na rozdiel od týchto hradov sa Kežmarský hrad nachádza uprostred mesta. Vďaka tomu je hrad veľmi ľahko dostupný pre všetky skupiny návštevníkov. V porovnaní s Ľubovnianskym a Spišským hradom sa v Kežmarku zachovala väčšina traktov. Vďaka predchádzajúcim rekonštrukciám je väčšina interiérov hradu prístupná pre verejnosť. „Tieto hrady sa nedajú porovnávať, lebo každý z týchto hradov je niečím zaujímavý a špecifický a pre návštevníkov atraktívny,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku.

Kežmarský hrad ponúka návštevníkom viacero stálych expozícií. ako archeológia, cechy a remeslá, streleckého spolku, lekáreň, Kežmarok v 19. a 20. storočí, Kežmarok a Vysoké Tatry, ale aj hradnú barokovú kaplnku, z ktorej údajne v minulosti viedol únikový tunel až do Kaštieľa v Strážkach. V posledných rokoch sa popularite teší hladomorňa s vyhliadkovou vežou, ktorú len pred troma rokmi, po asi 300 rokoch opäť zastrešili. Hradné nádvorie sa počas druhej júlovej nedele stane súčasťou remeselníckeho areálu počas festivalu Európske ľudové remeslo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM