Pavol Krupka Kultúra

Majster huslí Peter Michalica odohral nádherný koncert

Piatkový koncert XXX. ročníka Popradskej hudobnej jesene patril trom inštrumentalistom na čele s naším popredným huslistom a pedagógom Petrom Michalicom. Nádherné tóny Michalicových huslí si prišli vypočuť necelé dve stovky poslucháčov, pre vás ostatných sme pripravili krátke video.

Ilustračný obrázok k článku Majster huslí Peter Michalica odohral nádherný koncert
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Majster huslí Peter Michalica prišiel do Popradu s pestrým repertoárom, v ktorom okrem sprievodného klavíra mohol využiť aj zvuk harfy. Na tieto nástroje hrali Viera Bartošová a Adriana Antalová, obe umelkyne, etablované na domácich i európskych pódiách.

Program osemdesiatminú­tového koncertu Michalica usporiadal, ako sám povedal, podľa dĺžky života skladateľov, no pre ich výber to nebolo hlavné kritérium. Každú skladbu uviedol zaujímavým výkladom, ako je to uňho už roky zvykom.

Zneli prevažne slávne skladby pre sólové husle, ktoré napísali Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Claude Debussy či Bedřich Smetana. Peter Michalica načrel aj do hudby 20. storočia, konkrétne do diela Ilju Zeljenku. Jeho interpretácia skladby Musica Slovaca bola odmenená dlhým potleskom. Do kategórie modernej hudby patril aj pôsobivý prídavok z pera majstra argentínskej hudby Ástora Piazzollu, v poslednej dobe pomerne často hraného. Pred ním zaznela Bachova a Gounodova Ave Mária, po ktorej v sále ostalo niekoľkosekun­dové ticho…

Video zahŕňa uryvky z týchto skladieb: Giovanni Battista Pergolesi – Sonáta G dur, Nikolaj Rimskij-Korsakov – Pieseň indického hosťa, Ástor Piazzolla – Oblivion.

Súčasťou slávnostného predpoludňajšieho programu bola aj Ave Mária od Franza Schuberta, vypočuť si ju môžete v reportáži Cenu mesta Poprad získal Milan Novák.

Majster huslí Peter Michalica odohral nádherný koncert
1
Galéria
Majster huslí Peter Michalica odohral nádherný koncert
7
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM