Peter Handzuš Rôzne

Malá pomoc deťom na Ukrajine: Zbierame hračky pre novú škôlku

Ukrajinské mestá a dediny v blízkosti slovenských hraníc sa plnia utečencami z východu krajiny. Redakcia Poprad24 má kontakt na novú škôlku, ktorá bude od septembra slúžiť aj deťom z oblastí postihnutých vojenským konfliktom.

Ilustračný obrázok k článku Malá pomoc deťom na Ukrajine: Zbierame hračky pre novú škôlku
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Riešenie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine je v nedohľadne a z Doneckej a Luhanskej oblasti utiekli tisíce obyvateľov. V strachu o svoj život hľadajú útočisko aj v mestách a dedinách Zakarpatskej Ukrajiny, v tesnej blízkosti slovenských hraníc.

Jedným z miest, kam v uplynulých týždňoch prišlo množstvo ľudí z východu Ukrajiny, je aj mestečko Svaľava neďaleko Mukačeva. V Poprade sme sa stretli s Ivanom Kondorom, ktorý patrí medzi tých, ktorí podali pomocnú ruku utečencom z Doneckej a Luhanskej oblasti, kde stále prebieha ozbrojený konflikt.

„Sú to naši bratia a sestry“

Stovky ľudí prišli do Svaľavy na Zakarpatskú Ukrajinu, kde im miestni pomáhajú prežiť najťažšie chvíle ich života. „Do našej oblasti prišlo v júli štyristo ľudí, ktorých sme prichýlili v našich domovoch a staráme sa o ich živobytie,“ povedal pastor Ivan Kondor. Podľa Kondora nezáleží na tom, z ktorých oblastí ľudia prichádzajú. Je jedno, či životy ľudí ohrozujú povstalecké alebo ukrajinské guľky. Obyvatelia Svaľavy sa snažia pomôcť každému. „Sú to naši bratia a sestry a my im musíme pomôcť,“ dodal pastor.

Postavili novú škôlku

Od septembra otváraju vo Svaľave novú škôlku, ktorá bude slúžiť aj deťom, ktoré prišli s rodičmi z východnej časti Ukrajiny. Na mieste, kde nová škôlka stojí, sa bol pozrieť aj misionár Marek Sonoga z Popradu. Priestory škôlky sú už pripravené na prevádzku. Svaľavčanom sa podarilo vybaviť kuchyňu, jedáleň i miesta na spanie. Stále však chýba dostatok financií na hračky pre deti, ktoré budú škôlku navštevovať.

Pomôcť môžu aj vaše hračky

V Poprade už niekoľko dní prebieha zbierka hračiek pre túto materskú škôlku. „Ide o takzvané tvrdé hračky určené pre najmenšie deti. Zbierame autíčka, stavebnice, kocky a podobné hračky z dreva a plastu pre deti do 6 rokov,“ vysvetľuje Marek Sonoga. Plyšové a podobné hračky nie sú vhodné hlavne z hygienických dôvodov. „Potešila by nás aj finančná podpora na kúpu DUPLA alebo iných stavebníc,“ dodal Sonoga.

Zbierka bude prebiehať do 15. septembra 2014. Potom sa zozbierané hračky zabalia a odvezú do Svaľavy. Odovzdávanie vašich hračiek vo Svaľavskej škôlke zdokumentujeme a zverejníme minimálne na našom FB profile.

Ak máte možnosť a záujem podporiť túto zbierku vhodnými hračkami alebo finančne, kontaktujte priamo koordinátora zbierky Mareka Sonogu na tel. č. 0911 828 528, alebo emailom na sonogovci@gmail.com. K dispozícii je aj naša adresa poprad@global24.sk a naša fb stránka, kde sa formou správ môžeme dohodnúť na vyzdvihnutí hračiek priamo od vás z Popradu a blízkeho okolia.

Kontaktné miesto vo Svite

Pre tých, ktorým je výhodnejšie hračky odovzdať vo Svite, je zriadené zberné miesto v sídle neziskovej organizácie Pro Meliori. Bližšie informácie vám poskytne riaditeľ nadácie Michal Machala na tel. čísle 0948 007 704.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM