Peter Handzuš Rôzne

Malé letiská by sa mali previesť na regionálne samosprávy

Malé slovenské letiská by mali podľa plánov rezortu dopravy prejsť pod správu regionálnych samospráv. Ak by však príslušné samosprávy neprejavili záujem o letisko v Poprade, Žiline, Sliači a Piešťanoch, ministerstvo chce nájsť súkromného investora so

„Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) odovzdá svoj vlastnícky podiel v malých letiskách bezodplatne samosprávam s podmienkou, že minimálne po dobu 10 rokov zachovajú funkčnosť jednotlivých letísk,“ vysvetľuje rezort v návrhoch zámerov malých letísk, ktoré by mala na svojom najbližšom zasadnutí prerokovať vláda SR.

MDVRR upozorňuje, že letiská nie sú schopné samofinancovania a vyžadujú si neustálu podporu zo štátneho rozpočtu. „A to ešte nehovoríme o veľkých investíciách, ktoré by sa mali uskutočniť najneskôr do piatich rokov, akými sú napríklad predĺženie a rekonštrukcia vzletovo-pristávacej dráhy v Žiline (približne 50 miliónov eur) a generálna rekonštrukcia vzletovo-pristávacej dráhy v Poprade (približne 70 miliónov eur),“ konštatuje.

Zároveň tak rezort pripúšťa, že nemôže prestať podporovať letiská zo „dňa na deň“, pretože by prestali fungovať. „Preto bude štát aj v rokoch 2012 a 2013 prispievať na ich prevádzku,“ dodáva. V Letisku Poprad – Tatry má MDVRR 97,61-% podiel, Letisku Sliač 100-%, Letiskovej spoločnosti Žilina 99,53-% a v Letisku Piešťany 22,14-% podiel. Zvyšok majú konkrétne mestá, prípadne samospráva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM