Peter Handzuš Rôzne

Malé obce očakávajú finančnú pomoc z Environmentálneho fondu

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o urýchlené schvaľovanie dotácií v rámci Environmentálneho fondu. S touto požiadavkou sa listom obrátilo na predsedníčku vlády SR Ivetu Radičovú a ministra životného prostredia Józsefa Nagya.

Podľa predsedu ZMOS Michala Sýkoru pozastavenie čerpania finančných prostriedkov pre obce, ako aj fakt, že do dnešného dňa nebolo zo strany rezortu životného prostredia a rezortu financií rozhodnuté o výške poskytnutých dotácií na investičné projekty pre malé obce, vyvoláva v obciach napätie. „Najmä malé obce očakávali finančnú pomoc pre výstavbu vodovodov, kanalizácií a pre ostatné environmentálne projekty,“ poznamenal Sýkora.

Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány dodal, že viac ako 1000 obcí podalo žiadosti, vypracovalo a zaplatilo projektovú dokumentáciu a najmä neprerušilo stavebné práce na investičných akciách pri výstavbe vodovodov, kanalizácií a napríklad aj čistiarní odpadových vôd. Turčány tiež upozornil, že ak sa bude schvaľovanie projektov a následné uzatváranie zmlúv s obcami ďalej zdržovať, vzniknú škody a výdavky na konzervovane stavieb.

ZMOS pripomína, že prípadné úvahy o zrušení dotácií alebo o ich výraznom znížení je neuvážený a nebezpečný krok, ktorý môže výrazne ohroziť ďalší rozvoj vidieka. „Kým nevzniknú iné účinné nástroje na podporu malých obcí, Environmentálny fond musí zostať zachovaný a finančne posilnený,“ uviedol Sýkora.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM