Peter Handzuš Rôzne

Malé vodné toky v TANAPe a PIENAPe zarybnili pstruhom potočným

Malé vodné toky v Tatranskom národnom parku (TANAP) a Pieninskom národnom parku (PIENAP) opäť po roku zarybnili. Pracovníci Strediska genofondu rýb (SGR) Východná Štátnych lesov (ŠL) TANAPu vypustili do tatranských vôd viac ako 75.000 násad pstruha p

Robia tak každoročne predovšetkým pre udržanie populácie pôvodného druhu potočných rýb vyskytujúcich sa v tejto oblasti. Je to aj z dôvodu, že každým rokom narastá počet vydier, bocianov a volaviek v území oboch národných parkov, pre ktoré sú ryby súčasťou ich potravy. „Prvé pstruhy potočné sme vypustili do vôd tatranských tokov na Orave, a potom postupne v ďalších deviatich lokalitách ochranných obvodov od Podbanského až po Tatranskú Javorinu a Červený Kláštor,“ vymenoval vedúci SGV Východná Pavol Vechter.

Na jeseň, keď dorastú v rybníkoch SGV Východná násady lipňa tymianového, vypustia približne 5000 rýb tohto druhu do vôd Bieleho Váhu. V stredisku chovajú okrem dvoch spomínaných rýb aj pstruha dúhového. Približne dve tretiny z novo odchovanej populácie každoročne použijú na zarybňovanie drobných vodných tokov v TANAPe a PIENApe. Časť z nich sa predá záujemcom v podobe násad na zarybňovanie lovných revírov a rybníkov mimo národných parkov.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM