Peter Handzuš Iné športy

Malý štrbský maratón: V nedeľu odštartuje už 37. ročník tradičného behu

Druhá júlová nedeľa patrí v Štrbe už 37 rokov krásnemu bežeckému podujatiu s názvom Malý štrbský maratón.

Ilustračný obrázok k článku Malý štrbský maratón: V nedeľu odštartuje už 37. ročník tradičného behu
Zdroj: Dnes24.sk

Z centra podtatranskej obce Štrba v nedeľu 13. júla 2014 o 9:30 hod. odštartujú pretekári na 31 kilometrov dlhú trať zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť., 10 kilometrovú trať cez Šuňavu a žiaci si zmerajú sily v uliciach obce Štrba. Na štarte sa objaví aj držiteľ traťového rekordu a špičkoví kenskí bežci.

Na trati bude opäť držiteľ rekordu

Malý štrbský maratón má svoje čestné miesto v kalendári bežeckých podujatí. Náročný profil tohto cestného behu si vyskúšalo množstvo skúsených pretekárov. V historických tabuľkách, ktoré organizátori zverejňujú na internetovej stránke behu, je zaevidovaných takmer 5000 časov a 2000 pretekárov, ktorí zdolali všetkých 31 kilometrov.

Trať je špecifická svojimi náročnými dlhými stúpaniami, krásnou prírodou a nádhernými výhľadmi na Vysoké Tatry a Nízke Tatry. Traťový rekord 1:40:06 drží od 19. ročníka ukrajinský bežec Orest Babiak, ktorý sa postaví na štart aj tento rok. Spolu s ním budú na štartovej čiare stáť aj víťazi ďalších ročníkov Vladimír Lipovský a Zlatica Semanová.

Rekord chcú prekonať aj Keňania

O zlepšenie traťového rekordu sa už pokúšalo množstvo špičkových bežcov. Tento rok Štrbu navštívia aj kenskí bežci Charles Cheruiyot Toroitich, Elias Kiptum Muindi a bežkyne Consalater Chemtai Yadaa, Gladys Kerubo Otero z klubu Benedek Team. Zo štátov bude mať na pretekoch zastúpenie Keňa, Česko, Poľsko, Maďarsko, Ukrajina, USA a Slovensko.

Kratšie trate pre širokú verejnosť

V posledných ročníkoch organizátori otvorili aj 10 kilometrovú trať, vďaka ktorej preteky postupne získavajú nových bežcov. Spolu so žiackymi kategóriami Malý štrbský maratón dáva možnosť bežať pretekárom v každom veku. Najrýchlejších bežcov čakajú zaujímavé ceny a podujatie bude spestrené ľudovou hudbou, stánkami s občerstvením a tombolou.

Foto: TV Štrba

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM