Martin Sýkora Iné športy

Malých bojovníkov poznajú aj v zahraničí: Dobrá práca sa chváli sama

Popradský Extreme Combat Club je rešpektovaným nielen na Slovensku, ale už aj v blízkom zahraničí. Medailové zbierky a podporený talent robí dobré meno.

Ilustračný obrázok k článku Malých bojovníkov poznajú aj v zahraničí: Dobrá práca sa chváli sama
Foto: Martin Sýkora

Jesenné obdobie je plné ponúk pre deti. Výber krúžkov pre deti a mládež je veľmi široká. Veľa klubov pod Tatrami láka nových členov. Nájdu sa však aj výnimky. Jednou z nich je popradský Extreme Combat Club, ktorý sa venuje jiu jitsu, brazílskemu jiu jitsu a judu ako olympíjskemu športu.

„Máme enormný nárast členov nášho klubu napriek tomu, že sme nevylepili ani jeden plagát a nerobili žiadnu reklamu. Teraz u nás trénuje 96 detí, čo je na klub, ktorý trénuje individuálny šport, na Slovensku niečo fenomenálne,“ konštatoval šéf Extreme Combat Clubu (ECC) Jozef Lenčéš.

Extreme Combat Poprad november 2016
9
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Deti trénujú vo vlastnej telocvični, no ani tu to v jeseni nebolo bezproblémové. „Stretli sme sa s jedným problém pri prihlasovaní detí do Centra voľného času (CVČ), kde bol šibeničný termín stanovený na 15. septembra. Nemôže za to CVČ ani Mesto Poprad, je to legislatívna vec a podľa mňa absolútna hlúposť. 15. septembra niektoré deti ešte nemajú rozvrh v škole a ani rodičia nevedia kde a do akých krúžkov prihlásia svoje deti. Vidieť to aj v teraz v novembri, keď chodia rodičia s prosbou, aby som im ešte zobral dieťa do klubu. Chvalabohu mám občianske združenie, ktorého sa deti stanú členmi,“ vysvetlil Lenčéš.

Malí a mladí bojovníci trénujú trikrát týždenne a poctivý tréning prináša svoje ovocie. Veľkou porovnávacou skúškou sú medzinárodné turnaje, ktorých je už ECC tradičným účastníkom. „Zúčastnili sme sa stabilného turnaja – Veľkej ceny Európy v jiu jitsu – v poľskom meste Żywiec, kde nás bolo 20. Okrem dvoch dievčat sme mali všetky deti vo finále s výsledkom 10 zlatých a 8 strieborných medailí. Bolo vidieť, že už aj Poliaci nás rešpektujú a sa na nás chystajú. V dobrom zmysle slova sme pre nich takým pozitívnym strašiakom,“ podotkol šéf a zároveň tréner ECC.

Okrem zahraničných podujatí sa členovia ECC zúčastňujú aj slovenských akcií. Jedným z nich je aj Turnaji olympíjskych nádejí v jude, kde Popradčania prihlásili 41 detí. „Je to vhodná príležitosť aj pre začiatočníkov, zobral som teda aj deti, ktoré trénujú dva mesiace. Podarilo sa nám získať 6 zlatých, 11 strieborných a 12 bronzových pozícií. V decembri sa chystáme na vyvrcholenie tohto turnaja do Bardejova a potom ešte absolvujeme turnaj v brazílskom jiu jitsu v Martine, čo je jeden z najlepšie obsadených turnajov v strednej Európe. Už v minulosti sme odtiaľ doniesli mnoho zlatých medailí a pekných umiestnení,“ vysvetlil Lenčéš, ktorý sa medzi deťmi teší veľkému rešpektu.

Foto: Martin Sýkora

Obzvlášť príjemná klubová atmosféra je výsledkom spoločnej práce a poctivého prístupu. Ocenenia a chvála dosiahnutých výsledkov sa tu neberú ako zmysel fungovania. „Pri deťoch je to krásny a úprimný vzťah k športu. Keď som videl malé deti, ktoré u mňa trénujú jeden a pol mesiaca, získať medailové priečky, mal som slzy v očiach, rodičia mali slzy v očiach…keď sú deti šťastné aj ja som šťastný. Mojou filozofiou nie je práca pre výsledky, ale aby sa deti niečomu zmysluplnému venovali a je to vidieť,“ uzavrel klubový tréner. Raz darmo – dobré sa chváli samo…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM