Peter Handzuš Kultúra

Mámenie na spišských hradoch pokračuje otvorením hradu Ľubovňa

Mámenie na spišských hradoch pokračuje tento víkend otvorením hradu Ľubovňa v Starej Ľubovni. Je druhým spišským hradom, ktorý sprístupní svoje brány pre verejnosť. Kastelán hradu Dalibor Mikulík informoval, že tohtoročná letná turistická sezóna sa b

Ten bol majiteľom hradu v 19. storočí. Počas otvorenia, ktoré je na programe v nedeľu 8. mája, nebudú na hrade chýbať šermiari, sokoliari, divadelníci či hudobníci. Ľubovniansky hrad bude okrem toho hostiť aj pánov dvoch ďalších hradov na Spiši, a to Kežmarského a Spišského hradu.

„Slávnostné otvorenie hradu Ľubovňa sa koná pod záštitou Georgesa Lublóváryho z Luxemburska, ktorý je potomkom po meči Juraja Félixa Raisza,“ vysvetlil Mikulík. Program sa začne o 14. hodine rímskokatolíckou svätou omšou v hradnej kaplnke sv. Michala, pokračovať bude rytierskymi turnajmi a ukážkami palných zbraní v podaní šermiarskych skupín Rád sv. Michala a Páni Spiša. Vystúpia tiež sokoliari sv. Bavona a žiaci Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča.

„O 16. hodine bude sprístupnená nová expozícia pod názvom Juraj Félix Raisz – majiteľ hradu Ľubovňa 1825–1880,“ doplnil Mikulík. Pripravený je aj animačný program a hrad aj s múzeom bude oficiálne sprístupnený od 13. hodiny. Vstupné sa oproti minulému roku nemenilo, dospelí zaplatia jedno euro, študenti, deti a seniori 50 centov.

Zdroj + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM