Jakub Forgács Správy

Manuál pre voliča: Ako sa zachovať vo volebnej miestnosti a vyplniť hlasovací lístok?

Voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov sa už nezadržateľne blížia. Narozdiel od iných volieb majú isté obmedzenia v tom, kde môžete odovzdať svoj hlas. Prečítajte si, ako budú prebiehať.

Ilustračný obrázok k článku Manuál pre voliča: Ako sa zachovať vo volebnej miestnosti a vyplniť hlasovací lístok?
Zdroj: TASR

Občania, ktorí sa chcú zúčastniť na sobotňajších regionálnych voľbách, musia byť v čase ich konania v mieste svojho trvalého bydliska. V prípade tohto hlasovania totiž nie je možné vybaviť si voličský preukaz a voliť inde ako v mieste trvalého bydliska. Voliči v regionálnych voľbách vyberajú svojich zástupcov vo svojom kraji.

Voliči hlasujú zakrúžkovaním

Vo volebnej miestnosti musí volič preukázať svoju totožnosť a následne dostane prázdnu obálku označenú odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta alebo mestskej časti) a dva hlasovacie lístky. Jeden je určený na voľbu predsedu kraja a druhý na voľbu poslancov krajského zastupiteľstva.

Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

Začína sa už o siedmej ráno

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu o 7:00. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

Štvrté voľby v histórii Slovenska

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát sa tieto voľby uskutočnili na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM