Miroslav Pomajdík Správy

Manželka Rasťa (†39), ktorý neprežil výbuch v tuneli: Upokojoval ma, že sa mu nemôže nič stať

V pondelok otriasla ľuďmi tragédia, ktorá sa stala pri výstavbe diaľničného tunela Šibenik. V ranných hodinách došlo ku nekontrolovanému výbuchu v priestoroch tunela, pri ktorom zahynul hlavný strelmajster Rastislav (†39) a ďalší piati robotníci boli zranení.

Ilustračný obrázok k článku Manželka Rasťa (†39), ktorý neprežil výbuch v tuneli: Upokojoval ma, že sa mu nemôže nič stať
Zdroj: TASR

K tragédii došlo kvôli nevybuchnutým náložiam. Chlapi mali zhruba o jednej ráno prevádzať trhacie práce v tuneli. Po prvom odstreli nevybuchli všetky nálože, tak sa vykonal aj druhý odstrel, pri ktorom zostalo ešte niekoľko nevybuchnutých náloží. Začalo sa s odstraňovaním sute a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu. Následkom explózie utrpel strelmajster Rastislav (†39), ktorý riadil trhacie práce, smrteľný úraz. Ďalší piati jeho kolegovia boli zranení.

Rastislava našli ešte živého

Na mieste tragédie boli ako prví záchranári z levočskej nemocnice, ktorí bez váhania ohrozili aj vlastné životy, aby pomohli zraneným. Strelmajstra Rastislava našli záchranári zavaleného a tak sa ho snažili čo najskôr dostať spod kopy sute. Bol vo veľmi kritickom stave a v šoku. No ešte stále žil. Záchrannú akciu ohrozovala aj možnosť opätovného závalu, ktorý by pochoval za živa aj obetavých záchranárov. Rastislava pomáhali vyslobodzovať aj policajti. Podarilo sa ho z miesta hrôzy vytiahnuť a naložiť do sanitky. Žiaľ ani po hodine oživovania, sa ho napokon už nepodarilo zachrániť.

Tragicky zosnulý strelmajster zanechal po sebe vdovu Evu (37) a synčeka Samka (10). Posledné spoločné chvíle si rodinka vychutnávala na chate vo Švedlári ešte minulý štvrtok. „Vtedy nás prišiel pozrieť a hneď sa vracal späť na stavbu. Preňho to bola prvá práca, kde nielen strieľal, ale ju aj projektoval,“ povedala pre portál Pluska.sk zdrvená vdova. Tá na chate ešte netušila, že svoju lásku vidí naposledy.

Prácu nevnímal ako nebezpečnú

V osudný pondelok Rastislav po výbuchu utrpel zranenia nôh, hrudníka, hlavy, panvy a amputovalo mu aj prsty na dlani. Rasťovho kolegu Štefana Hliníka strate jeho kamaráta veľmi mrzí a správa o jeho smrti bola pre neho šok. Pracoval s ním aj na stavbe tunela Branisko. Poznali sa veľmi dobre a dlhé roky boli kolegovia. „Toto by sa nemalo stávať, hoci nastupujeme do práce s tým, že je nebezpečná,“ povedal Hliník.

Rasťo svoju prácu podľa jeho manželky nevnímal ako obzvlášť nebezpečnú. "Keď ma však niekedy prepadli obavy, upokojoval ma. Nič sa vraj nemôže stať, pretože on iniciuje streľbu zvonka,“ doplnila manželka Eva pre Plusku.

Zdroj: global 24/tasr, pluska.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM