Peter Handzuš Hokej

Marcel Šterbák si nezahrá jeden rok

Trojica extraligových hokejistov Lukáš Bohunický (Slovan Bratislava), Marcel Šterbák (HK AutoFinance Poprad) a Samir Saliji (HK Nitra) si za porušenie dopingových pravidiel nezahrá súťažný hokej na Slovensku ani v zahraničí jeden rok.

Takýto trest im v pondelok uložila Disciplinárna komisia SZĽH, ktorá sa tak stotožnila s návrhom Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky (ADA SR).

Dištanc sa vzťahuje na slovenské súťaže i reprezentačné účinkovanie a pre všetkých troch skončí 23. decembra tohto roku, teda 12 mesiacov po tom, ako ich pozitívne testovali. Počas tohto obdobia nemôžu hrať hokejové súťaže ani v zahraničí.

U všetkých troch hokejistov sa pri decembrovej dopingovej kontrole našla prítomnosť metabolitov zakázanej látky „4-metyl-2-hexananín“, ktorá ako energetický stimulant zvyšuje kapacitu svalových buniek. Uvedený výrobok však nie je na zozname zakázaných výrobkov a v jeho deklarovanom zložení sa nájdená látka neuvádza. Preto proti jeho užívaniu nezaujali negatívne stanovisko ani hráčmi oslovení lekári. Práve tým argumentovali aj všetci traja hokejisti, ktorí nezávisle od seba konštatovali, že užívali rovnaký výživový doplnok, ktorého deklarované zloženie bolo v úplnom súlade s antidopingovými pravidlami. Podľa nich im dokonca výrobca doplnku v emailovej komunkácii potvrdil jeho nezávislosť a tak ich uviedol do omylu. Chybou hráčov však bolo, že uvedený výrobok si zaobstarali cez internet a pochádzal od neznámeho producenta.

„Trest je primeraný tomu, ako boli porušené dopingové pravidlá s prihliadnutím na okolnosti. Veríme, že tento verdikt bude pôsobiť aj výchovným spôsobom a každý športovec si uvedomí, že jedine sám je zodpovedný za to, čo konzumuje a čím si svoju stravu dopĺňa,“ reagoval na rozhodnutie DK SZĽH predseda Antidopingovej komisie SR Miroslav Motyčík.

V štandardnom prípade býva pravidlom dvojročné potrestanie, no v prípade, že hráči dostatočne preukážu, že nekonali v záujme zvýšenia športového výkonu, má DK právo znížiť trest o polovicu. Preto aj ADA SR navrhla ročný dištanc.

Počas 12-mesačného obdobia si trojica nútene oddýchne od súťažného hokeja, neznamená to však, že kontroly u nej prestanú. „Počas trestu zákazu činnosti samozrejme môžu trénovať a pripravovať sa, no musia byť v každom prípade k dispozícii pre ADA. Teda musia uviesť svoje miesto pobytu a kontakt na seba pre prípad kontroly,“ zdôraznil Motyčík.

Hokejisti majú možnosť odvolať sa voči rozhodnutiu do 15 dní.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM