Peter Handzuš Kultúra

Marika Gombitová v Tatranskej galérii

Tatranská galéria Poprad Vás pozýva na otvorenie výstavy fotografií Petra Procházku „Marika Gombitová“. Miesto konania: Tatranská galéria Poprad, Elektráreň, Hviezdoslavova 12 Vernisáž výstavy: 10. september 2010, 17.00 hod.

Už polstoročia chodí, kedysi mladý chalan s foťáčikom a dnes dôstojný pán s prvotriednym fotoaparátom, po Bratislave a po širokom okolí a fotografuje, čo sa kde šuchne. Tento chalan zavadzal na koncertoch, stretávkach, literárnych večeroch, na vernisážach, na filmových festivaloch. Bol neželaným hosťom pred pódiom i za ním v zákulisí, v šatni alebo vo vestibule. Medzičasom sa situácia zmenila a dnes je Peter Procházka neodmysliteľnou súčasťou každého významnejšieho kultúrneho podujatia. Niekdajšie Procházkove outsiderské fotografie niekdajších outsiderov pozlátil čas a stali sa súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, našej kultúrnej pamäte. Niet iných. Vracajúc sa do minulosti, ani jedno naše printové médium sa bez nich nezaobíde. P. Procházka, ktorý začal fotografovať 21. augusta 1968, prišiel „do módy“ v súčasnosti. Stal sa nenahraditeľným nie tým, ako a čo práve teraz fotografuje, ale snímkami, ktoré si s uvzatosťou sebe vlastnou, celé desaťročia zhromažďoval v topánkových škatuliach.
Keď sa zapozeráme na Procházkove fotografie, veľmi skoro si uvedomíme ich spoločnú črtu: sú neznakové. Nie sú štylizované, nie sú kompozične premyslené ani svetelne prehodnotené, nič neznázorňujú, nič nesymbolizujú. Autor-fotograf sa v nich ukryl, ustúpil, rozplynul sa, na svojich záberoch ponúka nám strohé fakty spred objektívu: javy, udalosti, situácie a osoby. Také aké boli. Všetko vo všeobecnosti vyslovené platí aj špeciálne v prípade sady dokumentárnych fotografií vystavených v Tatranskej galérii, zachytávajúcich speváčku Mariku Gombitovú. Známa-neznáma hviezda, skromná aj rozmarná mladá žena, obdivovaná i zatracovaná a vari aj – Petrom Procházkom – milovaná Marika.
Autor, fotograf (nar. r. 1952), je na slovenskej kultúrnej scéne etablovaný nielen dĺžkou a množstvom svojej tvorby. Absolvoval rad spoločných i samostatných výstav, z ostatných sú to najmä Stratený čas? Slovensko 1969 – 1989, SNG, Bratislava 2007 (spoločná výstava) alebo Literárny život na Slovensku, Berlín 2005/Stuttgart 2007, či Portréty slovenských fotografov (2008) a Véčko – legendy klubu (2009), obe v Stredoeurópskom dome fotografie. Súbor a výstava fotografií pod jednoduchým a priamym názvom „Marika Gombitová“ má premiéru práve v Tatranskej galérii. Peter Procházka okrem výstavnej činnosti fotograficky dotvoril aj rad kníh T. Janovica, J. Satinského, Šeba, J. Štrassera a iných, jeho autorskou monografiou je kniha Vklub (Bratislava 2008).
Výstava Tatranskej galérie „Marika Gombitová“ fotografa Petra Procházku a kurátorky A. Ondrušekovej bude otvorená 10. 9. 2010 o 17.00. Vernisáž je zároveň súčasťou Hudobného putovného festivalu na ktorom sa predstavia Nu´clear trio, Trio BKK, Peter Lipa a Rugerro Robin. Výstava potrvá do 3. 10. 2010.

Zdroj Tatranská galéria

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM