Simona Ivančáková Rôzne

Martin si vyskúšal život v zahraničí, no vrátil sa domov: Prečo je Poprad mojou voľbou!

Je mladý a okúsil už svet. Svoje skúsenosti nielen zo štúdia v zahraničí, ale aj z rôznych iných oblastí poskytuje mnohým mladým ľuďom. Reč je o Martinovi Mlynárovi, ktorý má Poprad natoľko rád, že sa domov vždy rád vracia.

Ilustračný obrázok k článku Martin si vyskúšal život v zahraničí, no vrátil sa domov: Prečo je Poprad mojou voľbou!
Zdroj: Dnes24.sk

Martin je študentom druhého ročníka na Ekonomickej univerzite v Bratislave a pochádza z neďalekej obce Švábovce. V jeseni si to však namieril do Írska, kde sa stal študentom University College v Corku. A o svojich skúsenostiach nielen zo zahraničia nám porozprával v rozhovore.

Martin, prečo si si vybral na štúdium práve univerzitu v Írsku?

Keď som sa rozhodoval, kde by som v rámci štúdia mohol ísť, tak som si vybral tri destinácie. Treťou možnosťou bolo Írsko, druhé bolo Slovinsko a prvá bola Praha. Nakoniec sa stalo to, že som skončil práve v Írsku. Keď som si pozrel ako to tam vyzerá, tak som bol nadšený. Je to ako zámok z prostredia Harryho Pottera, kde sa robia aj tematické prehliadky v habitoch v štýle tohto filmu.

Ako vyzerali tvoje prvé dni v novej škole?

Keď som tam prišiel, tak som hneď pochopil, že univerzita je na vyššej úrovni ako na Slovensku. Kempus ponúka všetko, čo študent potrebuje. Od klasických kaviarní, reštaurácie až po knižnicu s priestorom na štúdium. Ponúka desaťtisíce publikácií. Univerzita človeku dáva neskutočné množstvo inšpirácie a motivácie pracovať. A toto slovenské školy veľmi neponúkajú. Na druhej strane zas na Ekonomickej univerzite v Bratislave mám možnosti, ktoré mi žiadna iná škola neponúkne.

Aké možnosti ti ponúka univerzita v Bratislave?

Môžem reálne pracovať na zlepšení školy, pracovať na vlastných projektoch a tak posúvať školu ďalej. Začali sme s myšlienkou otvorenia biznis inkubátora na pôde univerzity. Začínali sme s plánom na prerobenie jednej miestnosti a dospelo to k tomu, že sme spolu s jednou architektonickou firmou urobili plán prerobenia celej Ekonomickej univerzity. Robili sme finančné analýzy a plány. Robí na tom skupinka študentov, pár učiteľov a prodekan.

Čo ti dalo štúdium v zahraničí?

Hlavne veľkú dávku inšpirácie. V budúcom semestri ju budem môcť uplatniť na univerzite na Slovensku, kde študujem. Budem mať možnosť byť učiteľom, budem viesť klubovú výučbu. Aby som to vysvetlil, tak si vyberiem skupinku ľudí a celý semester s nimi budem pracovať a oni nakoniec zato dostanú kredity. Myslím si, že každý študent by si mal vyskúšať zažiť rolu učiteľa.

Aký je rozdiel medzi írskym a slovenským študentom?

Sú ako Slováci. Často nevnímajú, čo učiteľ hovorí. Stretol som sa s tým, že učiteľovi nešla technika a Íri sa začali smiať. Vôbec som to nechápal, prečo to robia. Ja som sa stretával najmä so študentmi z Ameriky a Číny. A tam bolo vidieť, že napríklad tí Američania si štúdium omnoho viac vážia ako Íri. Štúdium v Amerike je omnoho drahšie ako to, kde som bol ja. Bolo to vidieť aj na hodinách, práve Američania boli tí najaktívnejší. Oni si tú možnosť študovať jednoducho vážia.

Je známe, že v európskych školách študenti žijú v kempusoch. Mal si takúto možnosť aj ty?

Študenti v zahraničí v ňom žijú. Ja som od neho býval sedem minút pešo. Jeho súčasťou je aj knižnica, ktorá sa otvára o ôsmej ráno. Často, keď som prišiel pol hodinu po otvorení, tak som už nenašiel miesto na sedenie. Knižnica mala šesť poschodí a na každom poschodí boli dve veľké študovne, kreatívne zóny a miestnosti na skupinovú prácu. Kapacita bola veľká, ale stále nepostačovala.

Ako vyzeralo skúškové v zahraničí oproti tomu slovenskému?

Na Slovensku máš dva alebo tri pokusy na to, aby si skúšku zrobil a je roztiahnuté na dva mesiace. Moje skúškové obdobie v Írsku malo dva týždne. Normálne skúšky som mal tri a zvyšné tri predmety som robil formou kontinuálnych testu, eseje alebo písania riportu. Dôležitý rozdiel je ten, že v Írsku máš len jednu šancu na skúšku. Keď to nespravíš, tak si predmet musíš preniesť na ďalší rok.

Kde by si chcel zostať po skončení štúdia. Láka ťa zahraničie alebo plánuješ ostať na Slovensku?

Na Slovensku nie sú veci ešte ideálne a nie všetko funguje tak ako by fungovať malo. Ale štýl života je tu lepší. Hoci ľudia v zahraničí zarábajú viac, tak nemajú toľko priestoru na rozvoj kreativity. Takže rozhodne chcem byť na Slovensku a pokúsiť sa to, čo nefunguje, zlepšiť. Chcel by som posúvať veci k tomu, aby sa menili na lepšie. Naša krajina ponúka široký priestor na realizáciu a kreativitu. V zahraničí už často tento priestor chýba.

Tvrdíš, že by si chcel pôsobiť na Slovensku. Plánuješ však zostať pod Tatrami?

Už v tejto chvíli podnikám z Popradu. Pre mňa je Poprad ideálnym miestom, ktoré ponúka kombináciu nádhernej prírody a konektivity. Je to dobré miesto na život, ale aj na prácu. Na juhu krajiny by ma asi nič neviazalo. Na rozdiel od toho, nás Popradčanov viažu Tatry a tie nás ako keby ťahali domov. Takže aj preto je Poprad mojou voľbou.

Čítajte tiež:

Poznáme osobnosti a naj produkty cestovného ruchu nášho kraja: Pocta pre projekt z Tatier aj šéfku kežmarského hotela!

Koľko má vlastne Poprad obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

Foto: archív Martin Mlynár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM