Monika Vengrínová Správy

Máte doma budúceho prváčika? Vieme, na čo nesmiete zabudnúť pri zápise

Rodičia, ktorých dieťa dosiahlo vek, aby od septembra nastúpilo prvýkrát do školy, vedia, že nastal čas zápisov. Svoje ratolesti tak môžu priviesť na niektorú základnú školu v popradskom okrese od štvrtého do šiesteho februára. Niekde sa však bude zapisovať aj dlhšie.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma budúceho prváčika? Vieme, na čo nesmiete zabudnúť pri zápise
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zapisovať sa bude v prvý februárový týždeň, nezabudnite na doklady

Vo všetkých základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa bude zapisovať v prvý februárový týždeň. Niekde deň, inde celý týždeň. Miesto, čas a podmienky zápisu nájdu rodičia v priestoroch jednotlivých škôl, na ich internetových stránkach a na iných verejne prístupných miestach. Pri zápise od vás budú požadovať údaje o dieťati, ako je meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko jeho i rodičov, meno a priezvisko rodičov i adresu zamestnávateľa. Každá škola môže požadovať i ďalšie údaje.

„Rodič by na zápis nemal zabudnúť priniesť originál rodného listu dieťaťa a zároveň svoj občiansky preukaz s aktuálnym miestom trvalého pobytu. Máme skúsenosti s tým, že rodičia často zabudnú trvalý pobyt v občianskom preukaze aktualizovať, presťahujú sa a my máme potom problém to dieťa nájsť“, upozorňuje vedúca oddelenia školstva na popradskej radnici Edita Pilárová. Zákonný zástupca tiež musí uviesť všetky dôležité informácie o svojom dieťati, ako je jeho zdravotný stav, vážne problémy, choroby, obmedzenia v stravovaní a pod.

Deti sa zapisujú do školy vo svojom obvode

Čo sa školy, do ktorej bude dieťa chodiť, týka, budúci prváčikovia majú školský obvod určený podľa miesta trvalého pobytu. Tu žiak prioritne plní školskú dochádzku. Ak sa však rodičia rozhodnú pre inú školu, napríklad podľa zamerania alebo iných kritérií, majú na to právo a do 31.marca 2013. Škola však dieťa prijme len v prípade, že má voľné kapacity. Maximálny počet žiakov v triedach je obmedzený legislatívne. Škola musí prednostne prijať dieťa zo svojho obvodu.

„Deti a rodičia nemusia mať zo zápisu strach. Prebieha zábavnou formou často v rozprávkovom duchu, tak aby si aj pedagóg mohol dieťa odľahčenou formou otestovať a vedel posúdiť jeho zrelosť pre vstup do školy, či v prípade potreby usmerniť rodiča na odborné vyšetrenie dieťaťa,“ hovorí vedúca odboru školstva.

Učitelia preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa

Učitelia na zápise preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa väčšinou formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia. Budúci prvák by mal vedieť samostatne sa obliecť a obuť, pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky na topánkach, samostatne sa najesť, samostatne sa obslúžiť na WC, umyť si ruky či spláchnuť, správne vyslovovať všetky hlásky, vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach, vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách, spočítať predmety do päť, interpretovať obsah krátkej rozprávky, poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku, kresliť pevné a neroztrasené línie, nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi, vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary, poznať základné farby a orientovať sa v priestore.

Zákonný zástupca je povinný zapísať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky po dovŕšení 6. roku veku, pričom uvedený vek musí dovŕšiť najneskôr 31. augusta 2013. Do školy môže byť zapísané aj dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami alebo s nadaním na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu a odporúčania zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a všeobecného lekára pre deti a dorast.

Do školských lavíc v Poprade v septembri zasadne približne päťsto prvákov

„V minulom roku prihlásili rodičia do popradských škôl okolo 550 prváčikov. Ide o približne rovnaké číslo ako v posledných troch rokoch. Podobný počet prváčikov by mal do lavíc v popradských základných školách zasadnúť aj v školskom roku 2013/14,“ uviedla Edita Pilárová. Celkovo by v tomto roku malo k zápisu na Slovensku pristúpiť asi 59 000 detí.

Spôsob, formu, priebeh a ostatné podmienky zápisu si škola určuje samostatne. Na webových stránkach mesta v sekcii občan/školy nájdu rodičia komplexné informácie o popradských základných školách, o ich výsledkoch vo vedomostných a v umeleckých súťažiach, fakty o počtoch tried a žiakov, ako aj ďalšie dôležité a zaujímavé informácie.

Kde a kedy môžete svoje dieťa zapísať:

ZŠ s MŠ Komenského Poprad:
4.2. od 8:30 – 17:30
5.2. od 13:00 do 17:00

ŽS Komenského Svit:
4.2. od 13:00 do 16:00

ZŠ Mierová Svit:
4.1. – 7.1. od 13:00 do 16:00

Spojená škola Letná Poprad:
4.2. od 10,00–17,00
5.2. od 10,00–17,00
6.2. od 13,00–17,00

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM