Monika Vengrínová Rôzne

Matejovčania sa necítia bezpečne: Mesto v tejto časti obnoví nonstop policajnú službu

Na základe požiadaviek občanov a analýzy City monitoru, z ktorého vyplynulo, že obyvatelia mestskej časti Matejovce sa necítia bezpečne najmä kvôli vyššej koncentrácii Rómov, rozhodlo sa tu mesto opätovne zaviesť 24-hodinovú policajnú službu.

Ilustračný obrázok k článku Matejovčania sa necítia bezpečne: Mesto v tejto časti obnoví nonstop policajnú službu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Policajný okrsok, ktorý doteraz fungoval len počas dňa, tak od budúceho týždňa rozšíri svoju činnosť na 24 hodín denne. Takáto policajná služba v Matejovciach absentovala tri roky. „Boli tu denné služby, ale noc nebola celkom pokrytá. Chodili sem hliadky, skontrolovali celú mestskú časť a odišli do inej,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Problémom sú i rómske deti a psy

Nonstop policajná služba tu začne fungovať začiatkom septembra, pričom mesto verí, že sa zlepší bezpečnosť najmä v najproblema­tickejších častiach Matejoviec, ktorými je Staničná ulica, na ktorej sa dokončuje chodník i verejné osvetlenie, Matejovské námestie, v rámci ktorého už bolo namontované i kamerové zariadenie, či Kopernikova ulica. Podľa policajného náčelníka bývajú občas problémy aj v okolí záhradkárskych osád či Továrenskej štvrte, kde sa už teraz urobilo niekoľko opatrení na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov, ako napríklad vyčistenie či odstránenie krovín.

Čo sa týka priestupkov páchaných v tejto mestskej časti, polícia najčastejšie zaznamenáva dva. „Ide o priestupky proti majetku a priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Dosť častým problémom sú však i voľne sa pohybujúce psy, tie sa v tejto časti odchytávajú najviac. Veľkým problémom sú i rómske deti, ktoré obťažujú ľudí a tí sa tak častokrát boja i maloletých. Oproti ostatným mestským častiam sa tu ľudia cítia byť viac obťažovaní,“ objasnil Marušin.

Policajti budú v teréne neustále

O bezpečnosť Matejovčanov sa tak bude starať šesť policajtov vo výkone, plus jeden, ktorý bude mať na starosti kontrolnú a dozornú činnosť. Z mestského rozpočtu by sa na obnovenie nepretržitej policajnej služby malo vyčleniť 12 tisíc eur na nákup nového policajného vozidla, 1 300 eur na nákup a inštaláciu kamery na spomínanom Matejovskom námestí a náklady na mzdy a odvody. Plánované je i celkové rozšírenie policajného zboru na 42 mestských policajtov.

Zavedenie tejto služby primátor Popradu podmienil neustálym pohybom policajtov v teréne. „Osobne budem chodiť na kontrolu a nechcem vidieť, že budú sedieť na okrsku. Neustále budú vo výkone v uliciach, či už pešo alebo autom. Uvidíme, ako na túto 24-hodinovú službu budú reagovať občania a či budeme musieť pristúpiť aj k ďalšiemu opatreniu, aby to tu bolo také bezpečné, ako v ostatných častiach mesta,“ dodal Anton Danko.

Otvorenie policajného okrsku v Poprade-Matejovciach
5
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM