Tlačové správy

Matejovce – pracovné príležitosti, výborná dostupnosť a vidiecke bývanie

Dostatok pracovných príležitostí, výborná dostupnosť a nádych vidieckeho bývania za dostupné ceny - to všetko prinášajú Matejovce v Poprade. Hoci ide o separovanú časť mesta, rozhodne má čo ponúknuť, či už pre páry, mladé rodiny, alebo seniorov, ktorí hľadajú pokojné bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Matejovce – pracovné príležitosti, výborná dostupnosť a vidiecke bývanie
Zdroj: Adriána Hudecová

Malé sídlisko aj rodinné domy

Marek Remža sa do Matejoviec prisťahoval pred troma rokmi a život v tejto mestskej časti si veľmi pochvaľuje. „Predtým som býval na Leopoldove a tu je omnoho príjemnejšie sídliskové bývanie. Nemám problém zaparkovať, a keď sa potrebujem dostať na druhý koniec mesta, použijem diaľnicu, ktorá je pár minút od bytovky. Je tu naozaj pokoj a všetko čo k životu potrebujem,“ zhodnotil. Zároveň upozornil, že nehnuteľnosti sú v Matejovciach o dosť lacnejšie, ako v iných mestských častiach. „Tu som kúpil 2-izbový zrekonštruovaný byt za cenu holobytu,“ porovnáva Remža, ktorý vôbec negatívne nepociťuje blízkosť priemyselnej zóny. Myslí si, že táto mestská časť má veľký potenciál v budúcnosti stať sa jednou z najlepších na bývanie v meste. „Je tu pekný výhľad na Tatry, veľmi dobrá dostupnosť, či už autom, MHD alebo po cyklochodníku a hlavne veľa možností nájsť si prácu,“ skonštatoval.

Peter býva v Matejovciach od narodenia, najprv v starej časti, potom dlhé roky na sídlisku v paneláku a nedávno si kúpil dom v radovke. „Za tie roky čo tu žijem, sa toho veľa zmenilo, samozrejme k lepšiemu. Je tu kompletná občianska vybavenosť, ktorú k životu človek potrebuje a pre mňa osobne veľká výhoda, že sme len na skok od Popradu,“ zhodnotil Peter. Dobudovaním diaľnice, ktorú dosť často sám využíva, sa situácia podľa neho ešte zlepšila. „Viem z rozprávania, že asi najväčším problémom Matejoviec je rómska komunita, ktorá tu žije, avšak za mňa a moju rodinu musím povedať, že sme s nimi nikdy problémy nemali,“ dodal Peter.

Dostatok a tiež ľahká dostupnosť pracovných príležitostí

Predseda predstavenstva spoločnosti Tatramat Ján Miško upozornil, že v tamojšom priemyselnom parku je približne 20 slovenských i zahraničných firiem, ktoré ponúkajú pracovné pozície rôzneho zamerania a tiež kvalifikácie. „Od základných robotníckych až po manažérske a vývojárske posty v strojárskej, potravinovej výrobe cez logistiku a obchod, pracovných príležitostí je naozaj veľa,“ vymenoval Miško. Podľa neho Matejovčania môžu ťažiť z toho, že sú súčasťou mesta a majú teda všetky benefity mestského bývania, ako je doprava, infraštruktúra či školské zariadenia. Okrem základnej školy je priamo v Matejovciach aj stredná odborná škola.

Zdroj: Adriána Hudecová

V priemyselnom areáli pôsobí Tatramat dlhé roky a aj vedenie si všimlo, že sa do tejto mestskej časti sťahuje čoraz viac ľudí. „Postavili sa tu aj nové bytové domy , či rodinné domy a je tu potenciál, že bude takýchto nehnuteľností pribúdať. Výhodou je ich nižšia cena v porovnaní s inými časťami ako je Veľká či Spišská Sobota. Matejovce sú takým kompromisom medzi mestským a vidieckym bývaním,“ dodal Miško.

Podstatne nižšie ceny oproti iným častiam

Práve Tatramat postavil v Matejovciach „radové domy“ a stále je tam k dispozícii niekoľko dostupných ponúk. Realitný maklér Miroslav Antoška uviedol, že v porovnaní s inými radovými domami napríklad bližšie k centru mesta, môže záujemca o kúpu domu v tomto prípade veľmi výrazne ušetriť. „Tým, že aktuálne je táto mestská časť oproti iným častiam Popradu trochu podhodnotená, do budúcna tam je potenciál nárastu cien nehnuteľností a zároveň zvýšenia kvality bývania“ podotkol Antoška.

Potenciál na rozvoj

Odborník na regionálny rozvoj a realitný trh Tomáš Lukáč upozorňuje, že pri tak rýchlo rastúcej cene nehnuteľností, akú sme zaznamenali za posledné dva roky, dostávajú odľahlejšie mestské časti jednotlivých miest Slovenska nový význam. „Kúpiť v dnešnej dobe byt v centre alebo v okrajovej časti, môže znamenať rozdiel aj v desiatkach tisíc eur. Mnohým mladým rodinám aktuálna situácia nezahrala do kariet, a preto racionálna alternatíva pre strednú triedu môže znamenať upustiť od požiadaviek na polohu a sústrediť sa na reálnu situáciu na trhu vo vzťahu k finančným možnostiam,“ objasnil Lukáč. Matejovce podľa neho patria svojou demografiou, ale aj možnosťami, medzi rastúce zóny. To umocňuje aj občianska vybavenosť a dostupnosť pracovných ponúk. „Môžeme očakávať, že tento trend bude pokračovať. Z väčších miest Slovenska poznáme, že sa podobné územia dostali časom do popredia. Dynamiku potvrdzuje aj aktuálna výstavba a dostupnosť pozemkov v okolí,“ uzatvára Lukáč.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Adriána Hudecová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM