Martin Sýkora Kultúra

Matejovskej Immaculate hrozí záhuba: Jej dezolátny stav sa každým dňom zhoršuje

Jedna z popradských kultúrnych pamiatok smutne pozerá do neznáma: Práve tam je jej budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Matejovskej Immaculate hrozí záhuba: Jej dezolátny stav sa každým dňom zhoršuje
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Na žalostný stav popradskej kultúrnej pamiatky upozornila poslankyňa popradského mestského zastupiteľstva Anna Ondrušeková. „Táto významná kultúrna pamiatka je v havarijnom stave, navyše je nedôstojne umiestnená,“ povedala na zasadnutí Anna Ondrušeková, ktorá oslovila vedenie samosprávy v mene kultúrnej verejnosti a občanov Matejoviec, mestskej časti Popradu.

Immaculata je typ zobrazenia Panny Márie. Tieto sochy sú lokalizované v 13-tich spišských mestách, ktoré boli v zálohu poľskému kráľovstvu. Začiatkom 18. storočia postihol Európy mor, ktorý vyhladzoval celé mestá. Na pamiatku jeho obetí sa stavali vo vtedajších obciach a mestách morové stĺpy – Immaculaty. Tá z Matejoviec bola postavená v roku 1728 a v roku 1873 bola renovovaná. Dnes však vyzerá žalostne.

„Narušené časti pieskovca padajú na zem. Je otázkou času, kedy sa celá plastika zrúti,“ konštatovala popradská poslankyňa. Radnica mala v pláne opraviť a rekonštruovať významnú kultúrnu pamiatku, dodnes tam však stojí opustene, navyše za plotom.

Požiadavka Anny Ondrušekovej znela jasne: „Žiadam o obnovu a záchranu Immaculaty na námestí v Matejovciach.“ História Popradu si určite zaslúži väčšiu pozornosť, ako je jej dnes venovaná.

Immaculata Matejovce
4
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM