Peter Handzuš Rôzne

Medvede by mohli ohroziť letnú sezónu. Turisti sa boja

Výskyt medveďov v intraviláne mesta Vysoké Tatry a ich blízky stret s človekom môže ohroziť letnú turistickú sezónu. Tvrdí to výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

//„Situácia je veľmi kritická, obávame sa, že to môže poškodiť letnej sezóne, keďže 46 percent návštevníkov tvoria rodiny s deťmi a už teraz dostávame echo od jednotlivých hotelierov, že ľudia sa boja prísť do Vysokých Tatier a pýtajú sa, či budú v bezpečí,“ //uviedla Maťašovská.

Situáciu by malo podľa nej riešiť Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Správou Tatranského národného parku (TANAPu) a aj v komunikácii so subjektmi, ktoré pôsobia na území Vysokých Tatier. „Doposiaľ sme nemali informáciu o tom, že by došlo k stretu turistu s medveďom, ale nemôžeme čakať, kým dôjde k nejakému napadnutiu medveďom, k ublíženiu na zdraví, alebo nedaj bože k smrteľnému úrazu, lebo potom už bude neskoro,“ upozornila Maťašovská.

Výskyt medveďov v intraviláne mesta Vysoké Tatry sa neznížil ani počas uplynulého víkendu. „Máme za sebou náročný víkend, najprv sme v piatok plašili štyroch medveďov, šesťkrát som strieľal gumovým projektilom a úspešne sme ich odohnali. V lokalitách, v ktorých sme strieľali, sa už potom neobjavili, ale nevieme naďabiť na jedného 2,5-ročného medveďa, ktorý sa stále pohybuje v Tatranskej Lomnici,“ priblížil riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko. V Tatranskej Lomnici sa stále pohybuje aj medvedica s dvoma mláďatami, tam však nemôžu použiť na plašenie gumové projektily, keďže mláďatká sú ešte veľmi malé.

** „Situácia je veľmi vážna, medvede sa pohybujú priamo v Tatranskej Lomnici, v Starej Lesnej pri Škole v prírode, tam sme plašili dva medvede, dali sme tam elektrickú ohrádku, mal by tam byť pokoj a v Hornom Smokovci pri bytovke Zdravie sme tiež plašili jedného veľkého medveďa,“** doplnil Majko.

V utorok 29. mája by sa týmto problémom mali priamo na mieste zaoberať aj pracovníci MŽP SR. Medvede sa podľa Majka pohybovali predovšetkým v blízkosti nezabezpečených kontajnerov. Láka ich smrad a potrava, ktorá sa v nich nachádza. „Sú zariadenia, ktoré túto vec vyriešili. Pamätám sa, že ešte pred piatimi rokmi im medveď vytrhol kontajner aj s hmoždinkami zo steny, keď ich tam upevnili reťazami. Teraz som si všimol, že je to zamrežovaný kontajner a majú pokoj,“ zdôraznil Majko.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM