Peter Handzuš Správy

Medvede sa pripravujú na zimný spánok. Od obydlí ich budú policajti plašiť sprejmi

Mestská polícia Vysoké Tatry zaviedla do svojho výstroja špeciálne kanadské spreje na odplašenie medveďov. Policajti ich budú používať na medveďov, ktoré budú prichádzať na jeseň do zastavaných území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Medvede sa pripravujú na zimný spánok. Od obydlí ich budú policajti plašiť sprejmi
Zdroj: TASR

„Medvede sa pripravujú na zimný spánok, potrebujú sa poriadne najesť, aby mohli v zime pokojne tráviť tukové zásoby. Keďže v lesoch a na poliach už nerastú plody, medvede sa čoraz častejšie objavujú v zastavanom území pri kontajneroch,“ vysvetlil zástupca náčelníka MsP Jozef Štefaňák.

Preto hrozí nebezpečenstvo ich stretu s ľuďmi. Kanaďania majú s medveďmi dlhoročné problémy a z toho aj plynúce skúsenosti s ich plašením. Sprej, ktorý zaviedli policajti v Tatrách do výzbroje, sa používa s rôznymi vylepšeniami v Kanade už 20 rokov.

„Obsahuje dve percentá Capsaciínu, čo je dráždivá látka, má dosah 10 metrov a poskytuje minimálne 10 sekúnd postreku, aby sa vytvorila clona zo spreja,“ objasnil Štefaňák.

Sprej na Slovensko dováža Robin Rigg, Kanaďan žijúci v Liptovskom Hrádku. Ten sa o medvede žijúce na Slovensku už roky zaujíma.

„Záleží nám na tom, aby sa problémy s medveďmi riešili efektívne a aj s ohľadom na zdravie a bezpečnosť ľudí. Práve v tomto by nám mal sprej pomáhať,“ uzavrel Štefaňák.

Medvede sa pripravujú na zimný spánok. Od obydlí ich budú policajti plašiť sprej
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM