Rôzne

Medvede sa pustili do veľkého jarného "upratovania" Tatier

Pomocou citlivého čuchu dokážu medvede až neuveriteľne rýchlo a presne lokalizovať miesta, kde sú pod vrstvou snehu ukryté zvyšky zvierat, ktoré neprežili zimu.

Ilustračný obrázok k článku Medvede sa pustili do veľkého jarného "upratovania" Tatier
Zdroj: TASR

Medvede sa už pomaly prebúdzajú zo zimného spánku, podľa ochranárov v tomto období plnia v prírode veľmi dôležitú sanitárnu funkciu.

Veľké upratovanie

„Už koncom februára sa v tatranských dolinách objavujú prvé medvedie stopy. Po období strádania, keď počas zimného spánku čerpali energiu len z tukových zásob, pomaly prichádza jar a tieto šelmy sa môžu opäť nasýtiť,“ objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Ponuka prirodzenej rastlinnej potravy je podľa neho ešte stále pomerne chudobná, a tak sa medvede v tomto období už tradične naplno venujú vyhľadávaniu uhynutých zvierat. Jelenia, diviačia a srnčia zver, ktorá počas zimy uhynula z dôvodu vysilenia, staroby, chorôb a zranení, alebo ju ulovili vlky a rysy, je pre medvede atraktívnym spestrením potravy.

„Pomocou citlivého čuchu dokážu medvede až neuveriteľne rýchlo a presne lokalizovať miesta, kde sú pod vrstvou snehu ukryté zvyšky zvierat, ktoré neprežili zimu. Po medvedej návšteve na takomto mieste väčšinou zostane už len srsť a menšie úlomky kostí,“ dodal Majko.

Akýmsi „upratovaním kadáverov“ tak medvede spoločne s inými zdochlinožravcami plnia v prírode dôležitú sanitárnu funkciu. Okrem iného zabraňujú možnému šíreniu chorôb z uhynutých zvierat.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM