záruba martin Rôzne

Medvede sa už prebúdzajú zo zimného spánku

Vo Vysokých Tatrách sa začínajú prebúdzať medvede zo zimného spánku. Vyhladované medvede sa môžu objaviť v blízkosti chát či ubytovacích zariadení, kde si budú hľadať potravu v nezabezpečených kontajneroch.

(WEBNOVINY) – Medvede vo Vysokých Tatrách sa začínajú prebúdzať zo zimného spánku. Lesníci Štátnych lesov Tatranského národného parku odhadujú, že brlohy na južnej strane Tatier už opustila približne tretina medveďov. Prvé medvedie stopy objavili lesníci na Podbanskom, Štrbskom Plese, v okolí Vyšných Hágov a Dolného Smokovca. „Sú to zväčša mladšie medvede do piatich až šiestich rokov. Tohtoročnou zaujímavosťou je úspešné prezimovanie dvojročného osirelého medveďa v blízkosti Vyšných Hágov,“ informoval zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

V Tatranskej Javorine sa zatiaľ prebudil len jeden medveď. Lesníci našli jeho stopy i ležovisko s výhľadom na kŕmne zariadenie. „Potom sa stopy prestali objavovať, pravdepodobne opäť zaľahol,“ uviedol vedúci ochranného obvodu Tatranská Javorina Štátnych lesov TANAP-u Ján Slivinský.

Turisti by do kontaktu s prebudenými medveďmi nemali prísť. Môže sa však stať, že vyhladované medvede po zime môžu navštíviť vysokohorské chaty, prípadne neuzavreté kontajnery v okrajových častiach tatranských osád. Námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel preto upozorňuje chatárov a prevádzkovateľov ubytovacích zariadení, aby nedali šancu medveďom a zbytočne ich „nelákali“ nezabezpečenými kontajnermi so zvyškami potravín.

Medvede sa zatiaľ neprebudili v Západných Tatrách. Dôvod je podľa lesníkov jednoduchý, a to súvislá snehová pokrývka a teploty pod bodom mrazu. Už poslednú februárovú sobotu natrafili lesníci na prvé stopy medveďa. Ale ani tie sa viac neopakovali. Zobudený medveď v takomto čase je v týchto lokalitách skôr výnimka. Kedy sa medvede aj v tejto časti Tatranského národného parku zobudia a opustia svoje brlohy, bude závisieť od počasia. Ak sa v najbližších dňoch neoteplí, lesníci očakávajú, že väčšina tatranských medveďov bude spať až do konca marca.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM