Monika Obrtalová Rôzne

Medvede si teraz pochutnávajú na šípkach

V týchto dňoch je v lesoch núdza o lesné plody a medvede preto nepohrdnú ani šípkami. Pri ich oberaní sú také zaujaté, že si okolie takmer vôbec nevšímajú. Pred dlhým zimným spánkom, ktorý v prírodných pomeroch Slovenska trvá od konca novembra do kon

„Ak si niektoré medvede nevytvoria potrebnú energetickú zásobu v podobe podkožného tuku, nemôžu "počítať“ s hlbokým a dlhým zimným spánkom. Hlad ich prebudí aj uprostred zimy a potom sú nútené potulovať sa revírmi a hľadať si potravu,„ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga. "Prerušenie zimného spánku medveďov však okrem nedostatočného vypasenia môžu spôsobiť aj nepriaznivé poveternostné pomery. A to vtedy, keď dôjde k výraznému dlhodobejšiemu otepleniu a topeniu snehu. Voda z topiaceho sa snehu im totiž pozateká do pelechov a musia ich nedobrovoľne predčasne opustiť,“ dodal Saniga.

O tom, ako výdatne si medvede počas zimných mesiacov zdriemnu, rozhoduje aj situovanie a kvalita brlohov. Staršie a skúsenejšie jedince si zhotovujú brložiská pod skalami v polojaskyniach, ktoré sú uchránené pred rozmarmi počasia. Keď sa však mladší neskúsený medveď usalaší na zimu niekde v smrekovej húštine alebo pod koreňovým koláčom vyvráteného stromu, tam ho z vyhriateho zatepleného pelechu môže vyduriť dážď, aj keď sa dostatočne vypásol.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM