Peter Handzuš Rôzne

Medvedia rodina na strome: Matka by už chcela zísť, no v okolí je stále rušno

Na strom v centre Starého Smokovca sa vyšplhala medvedica s dvomi medvieďatami. Turisti ju včera mohli vidieť aj v okolí Bílikovej chaty.

Ilustračný obrázok k článku Medvedia rodina na strome: Matka by už chcela zísť, no v okolí je stále rušno
Foto: Peter Handzuš

Hasiči zasahovali dnes ráno v centre Starého Smokovca, kde bola nahlásená medvedica s mláďatami. Informoval o tom operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. „Po príchode na miesto jednotka zistila, že medvedica sa nachádza na strome vo výške asi 20 metrov spolu s dvomi medvieďatami,“ uviedol.

Príslušníci HaZZ pomocou lana vytiahli na strechu blízkej budovy vysoký tlak a dávkami vody sa snažili medvedicu odplašiť na zem. Keďže hrozilo, že medvieďatá môžu spadnúť, jednotka zásah ukončila. Po dohode s ochranármi miesto prenechali na monitorovanie mestskej polícii.

Ako informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko, medvedica s dvomi mladými sa dnes v noci presunula z Bilíkovej chaty. „Momentálne je na strome v centre mesta, pravdepodobne ju niečo vyplašilo,“ uviedol s tým, že pracovníci Správy TANAP-u situáciu monitorujú. „Apelujem len na obyvateľov, aby ju zbytočne nevyrušovali,“ doplnil. Predpokladá sa, že v podvečerných hodinách, keď bude situácia pokojnejšia, zíde dolu a presunie sa naspäť do svojho prirodzeného prostredia.

Foto: ilustračné

Medvedia rodina na strome
25
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Pred šiestou hodinou večer sa medvedia matka stále zdržovala na spodných konároch červeného smreka, na ktorom s malou prestávkou strávila už jedenásť hodín. Podľa turistov, ktorí sa zdržiavali v blízkosti, bola medvedica niekoľko minút zo stromu dole a pobehovala pomedzi stromy v okolí. No potom sa opäť vrátila na strom, kde ostali jej mláďatá.

Ostáva len veriť, že medvedej rodine pomôže dážď alebo tma. Inak sa pomedzi niekoľko desiatok prizerajúcich ľudí do lesa odváži prejsť len ťažko.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM