Pavol Krupka Kultúra

Medzi mýtom a realitou - výstava v TG

Tatranská galéria hostí slovenskú časť medzinárodného projektu s názvom Medzi mýtom a realitou: stretnutie s Rómami. Štvrtková vernisáž uviedla výstavu kolekcie fotografií, ktoré vytvorila štvorica mladých rakúskych fotografov. Predchádzala jej panel

Štyria rakúski absolventi fotografickej školy od roku 2010 realizovali projekt umeleckého pohľadu na život Rómov v Rumunsku, v Českej republike a na Slovensku. Výsledkom sú esteticky príťažlivé a emocionálne pôsobiace fotografie, v ktorých dominuje sociálna téma. Pozornému a otvorenému človeku sa pri pohľade na ne premietnu v mysli príbehy konkrétnych ľudí a celých rodín, ktorých život je neradostný, ale predsa mu dokážu dať istý zmysel.

Cieľom projektu je zvýšiť povedomie verejnosti o veľkej, ale často opomínanej rómskej menšine a podnietiť tak ďalší dialóg. Celý mesiac apríl bola výstava inštalovaná v galérii hotela Gustava Mahlera v Jihlave. Slovensko, zastúpené Tatranskou galériou v Poprade, je po Česku jej druhou hostiteľskou krajinou. Výstava sa o mesiac presunie do Viedne a napokon do rumunského Sfantu Gheorghe.

Organizátormi podujatia sú medzinárodná organizácia Caritas a Spišská katolícka charita. Projekt finančne podporuje Nadácia Erste Bank a Komenského fond.

Fotografie a niektoré podrobnosti o projekte sa nachádzajú vo fotogalérii a vo videu.

//Zdroje: http://www.mecem.sk/ http://jihlava.charita.cz/…-a-realitou/ //

Medzi mýtom a realitou - výstava v TG
1
Galéria
RomoviaTG
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM