Správy

Medzi repatriantmi v Prešovskom kraji sú i vandali: Izby poškodili a kradli zariadenie

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prijal do štyroch školských internátov v uplynulých dňoch ďalších 246 repatriantov. Nie všetci sa však správajú vzorne.

Ilustračný obrázok k článku Medzi repatriantmi v Prešovskom kraji sú i vandali: Izby poškodili a kradli zariadenie
4
Galéria

Ako v tejto súvislosti uviedol predseda PSK Milan Majerský, nie všetci sa v povinnej štátom nariadenej karanténe správajú slušne.

Nie každý to rešpektuje

„Väčšina repatriovaných disciplinovane plní pokyny všetkých tých, ktorí sa o nich starajú. No nájdu sa medzi nimi aj výnimky a takí, ktorí si nevážia to, čo dostávajú od Slovenska, aj od Prešovského kraja. Niektorí nám dokonca odcudzili alebo poškodili zariadenie internátnych izieb,“ povedal.

Karanténne centrá ako objekty hospodárskej mobilizácie sa podľa Majerského riadia prísnymi pravidlami, ktoré nie každý z ubytovaných rešpektuje rovnako.

Župan však vyzdvihol prácu zamestnancov školských zariadení a tiež dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o príjem repatriantov a následne i o celý ich pobyt.

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, krajská samospráva aktuálne eviduje v Poprade 124 ubytovaných, v Bardejove 43, vo Svidníku 40 a Vranove nad Topľou 39 repatriantov, ktorí sa vrátili na Slovensko prevažne z Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka a Ukrajiny.

Lídrom v počte prijatých

„Môžem povedať, že v rámci celého Slovenska sme sa stali lídrom v počte prijatých repatriantov,“ uviedol v tejto súvislosti Majerský s tým, že fungovanie všetkých štyroch krajských internátnych zariadení slúžiacich ako karanténne centrá kraj zatiaľ financuje z vlastných zdrojov a zabezpečuje prostredníctvom vlastných zamestnancov.

Podľa Jeleňovej slov poskytuje PSK repatriantom okrem ubytovania aj personál, stravovanie, hygienické balíčky, dezinfekciu priestorov i ďalšie činnosti. Vo vlastnej réžii pomáha aj s ochrannými prostriedkami pre obslužné tímy a dobrovoľníkov.

„Keďže sa stávame určitým strediskom krízového manažmentu, mali by sme mať refundované všetky náklady spojené s prijímaním a pobytom repatriantov cez jednotlivé ministerstvá,“ dodal Majerský.

A v obrazoch nájdete fotografie toho, ako pred časom zrekonštruovali vysokoškolské internáty.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

OBRAZOM: Prešovská univerzita zrekonštruovala internáty za takmer 4,5 milióna
4
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM