Peter Handzuš Iné športy Šport

Medzi svetovou elitou sa nestratili: Najposlušnejší Nemecký ovčiak je Kris

Neuveriteľných 121 tímov z 21 krajín celého sveta si zmeralo sily v poslušnosti psov v priestoroch drezúry koní patriacej kráľovskej Holandskej rodine.

Ilustračný obrázok k článku Medzi svetovou elitou sa nestratili: Najposlušnejší Nemecký ovčiak je Kris
3
Galéria

Nemecký ovčiak Kris Canislog so svojím psovodom Jozefom Olearčinom sa v dňoch 21.-24.6.2018 v Ho­landskom meste Ermelo zúčastnili Majstrovstiev sveta FCI v Obedience.

Popradská dvojica predviedla ucelený výkon s veľmi dobrým nasadením a veľkou diváckou podporou. Kris bol totiž v súťaži jediný Nemecký ovčiak. „Iné plemeno, ako Border kólia, je v tomto športe raritou. To ukazuje aj ich počet na majstrovstvách sveta, cca sto jedincov. V prvej top dvadsiatke sa na štvrtom mieste umiestnil zlatý retriever, čo je úžasný výkon. Celkového štartu sme si veľmi užili, súťažili sme s elitou a vrátili sme sa s hrdosťou,“ povedal Jozef Olearčin.

Obedience je v preklade poslušnosť, kde je kladený veľký dôraz na súhru človeka a psa, výborný kontakt a presný výkon. Každý jeden cvik musí byť vykonaný s veľkým nasadením a technicky čisto zvládnutý. Táto disciplína je celosvetovo ovládnutá plemenom Border kólia a akékoľvek umiestnenie psovoda s iným plemenom je veľkým úspechom.

„Cviky ako chodenie pri nohe psovoda, cúvanie so psovodom, zmeny rytmu chôdze, preveria kondíciu ale aj prepracovanosť cvičenia. Jeden z ťažších cvikov je vysielanie psa v pred so zastavením a následné presmerovanie do určeného priestoru. To bolo pre mnohých psov rozhodujúcim cvikom,“ upresnil Olearčin.

Majstrovstvá prebiehali na dvoch paralelných ihriskách, kde sa psovod z prvých štyroch cvikov presúval na ďalšie cvičenia. Na každom z ihrísk posudzujú súťažiacich dvaja rozhodcovia. Pri spoločných cvičeniach odloženia v skupine psov, ktorí sú od seba vzdialení len tri metre, až štyria rozhodcovia. Posledný deň je finále dvadsiatich najlepších dvojíc z oboch dní, ktoré opäť posudzujú až štyria rozhodcovia.

„Chyba Krisa na vysielaní vpred, kde sa dobre nezorientoval v prvej polovici cviku a cvik vysielania okolo kužeľa s následným aportovaním a skokom cez prekážku, ho stáli cenné body a v celkovom hodnotení mu patrí 110 miesto,“ dodal popraský psovod.

Majstrom sveta sa pre tento rok stála minuloročná majsterka sveta obedience FCI Valentina Balli z Talianska s Border kóliou Lycan Mind the dog.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM