Martin Sýkora Správy

Medzinárodný deň Rómov: V Ihľanoch ich navštívil aj slovenský prezident

Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň Rómov: V Ihľanoch ich navštívil aj slovenský prezident
Zdroj: Dnes24.sk

Najprv vzdelanie, potom práca

Vzdelanie je základ k riešeniu rómskej problematiky. Na Slovensku žije viac ako 400 000 Rómov, tvoria pomaly desať percent nášho obyvateľstva. Hlava štátu to uviedla pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

„Mnohokrát počúvame otázku, ako riešiť rómsku problematiku, čo spraviť pre to, aby sa nevnímala ako problém. Aj v Ihľanoch vidieť, že máme riešenia, ktoré fungujú. Minulý rok som bol na Luniku aj v Spišskom Hrhove a na tejto škole vidieť, že riešenia sú,“ uviedol počas návštevy elokovaného pracoviska Súkromnej strednej odbornej školy v obci Ihľany v okrese Kežmarok prezident SR Andrej Kiska.. Podľa jeho slov Rómovia po skončení strednej odbornej školy dostanú do rúk remeslo.

„Dokopy školu opustilo niekoľko stovák študentov a z nich viac ako 80 percent má dnes prácu. Chcú pracovať, jediné čo chcú, je vzdelanie a keď ho majú, tak práca sa nájde. Musíme sa ako krajina zamyslieť a spraviť všetko pre to, aby v reálnom časovom úseku, najneskôr do desiatich rokov, mali aj deti zo sociálne znevýhodnených skupín porovnateľné výsledky na školách, ako má zvyšok detí. Vzdelanie je základ k riešeniu rómskej problematiky,“ povedal.

Zdroj: TASR

Rómovia sú druhou najpočetnejšou menšinou

Podľa prezidenta je Súkromná stredná odborná škola so sídlom v Kežmarku, ktorá má elokované pracoviská vo viacerých obciach v Kežmarskom okrese, projektom, ktorý si zaslúži pozornosť. „Som presvedčený, že sa to dá aplikovať aj na ďalšie dediny, kde je veľká časť rómskej populácie. Je to model, ktorý vieme dať na celé Slovensko,“ poznamenal.

„Prijímame aj žiakov, ktorí skončili v nižšom ako deviatom ročníku. Sme zameraní na remeslá a služby. Pracujeme v obciach, kde máme elokované pracoviská, čiže my ideme za žiakmi. Otvárame v spolupráci s obcami odbory, ktoré potrebujú dané obce,“ povedala zriaďovateľka Súkromnej strednej odbornej školy v Kežmarku Anna Jurgovianová. Podľa starostu Ihlian Jána Tureka je škola pre obec prínosom.

„Kým tu škola v minulosti nebola, tak veľa Rómov nechcelo ísť do školy za hranice obce,“ povedal starosta.

Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971. V Slovenskej republike predstavuje rómska národnostná menšina druhú najpočetnejšiu menšinu. K Medzinárodnému dňu Rómov im prezident odkázal, aby získali vzdelanie, našli si prácu a boli šťastní.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM