Peter Handzuš Kultúra

V stredu sa v Poprade začína Medzinárodný festival horských filmov. Súťažiť bude 56 snímok

Medzinárodný festival horských filmov sa začne v stredu 9. októbra o 18. hodine na Mestskom úrade v Poprade. Celkovo sa do filmovej súťaže prihlásilo 102 snímok z 20 krajín sveta, pričom predvýberová porota vybrala 56 filmov z 18 krajín.

Ilustračný obrázok k článku V stredu sa v Poprade začína Medzinárodný festival horských filmov. Súťažiť bude 56 snímok
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou festivalu budú aj dva premiérové filmy

„Prvým je snímka od Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, ktorá je o zimnom prechode tatranského hrebeňa Michala Sabovčíka a Adama Kadlečíka a druhý premiérový film je od Sylvie Galajdy Posúvanie hraníc, ktorý mapuje začiatky leteckého záchranárstva,“ objasnila riaditeľka festivalu Mária Hámorová.

Barabáš spolu s Rastislavom Hatiarom majú v súťaži najviac filmov, porota vybrala po tri ich diela. Slovensko má pritom najväčšie zastúpenie v súťaži, dohromady sa predstaví deväť domácich filmov. V Poprade sa však objavia aj snímky z exotických krajín ako napríklad Brazília, Irán, či Maroko.

Bohaté sprievodné podujatia

Porotu, ktorá ohodnotí tie najlepšie tento rok tvorí filmár a fotograf Wojtek Kukczka z Poľska, filmár a horolezec Pavol Pekarčík zo Slovenska a dokumentarista Štěpán Rusnák z Českej republiky.

„Pripravené sú aj sprievodné podujatia, ako napr. výstava fotografií Ivana Bohuša ml. Tatry ako ich vidí on v hale MsÚ, foto súťaž s názvom Hory v nás, výstava organickej sochárky Silvie Krupinskej Plesá a fragmenty v Groteska Café, chýbať nebude už tradične Slovenský pohár v športovom lezení a tiež besedy s hosťami, ktorými sú tento rok horolezec Alex Txikon zo Španielska, horolezec, fotograf a kameraman Radek Jaroš z Českej republiky a náš domáci známy horolezec Peter Hámor,“ vymenúva Hámorová.

Premietať sa bude aj v Kežmarku a na školách

Hlavné premietanie súťažných blokov bude na MsÚ v Poprade, niektoré filmové bloky sa budú premietať v tamojšom Dome kultúry, v Kine Iskra v Kežmarku a organizátori pripravujú aj premietanie pre školy, a to vo štvrtok a piatok (10. a 11. 10.) v troch vysielacích časoch.

„Počas festivalu sa bude premietať vo filmových blokoch vždy o 9.,12.,15.,18 a 21. hodine, pričom večerné premietanie bude spojené s besedami hostí. Záver festivalu, ktorý bude v nedeľu 13. októbra o 17.00 hodine na MsÚ v Poprade, je zároveň slávnostným vyhlásením výsledkov filmovej súťaže, po ňom nasleduje premietanie víťazných filmov,“ upozornila Hámorová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM