Monika Vengrínová Rôzne

Mega úspešný Tatranský ľadový dóm čaká druhé dejstvo: Novinkou budú farebné vitráže

Mega úspešný Tatranský ľadový dóm čaká druhé dejstvo. Tatranci stavajú na istotu a jeho autorom bude opäť plzenský sochár František Bálek. Úspech projektu odštartoval vlastnou netradičnou svadbou. Vysokotatranský Hrebienok sa na kráľovstvo ľadu premení 18.decembra.

Ilustračný obrázok k článku Mega úspešný Tatranský ľadový dóm čaká druhé dejstvo: Novinkou budú farebné vitráže
Zdroj: Dnes24.sk

Keď v minulom roku vystavali na Hrebienku ľadovú nádheru po prvýkrát, 82 dní uchvacovala návštevníkov Tatier a stala sa hitom zimnej sezóny. O to ide Tatrancom aj v tomto roku, a preto chystajú ešte väčší a ešte krajší ľadový dóm. Dvestoosemdesiat ľadových blokov z Belgicka sa pod rukami šikovných sochárov premení už čoskoro na v poradí druhý Tatranský ľadový dóm.

„Náš plán je začať s výstavbou začiatkom decembra. Veríme, že počasie konečne nadobudne zimný charakter. Pán Bálek sa u nás síce druhýkrát nehodlá oženiť, ale nič mu nebráni v tom, aby dóm vystaval s kolegami sochármi pre prípadných záujemcov o úchvatný sobáš v ľadovom kráľovstve na Hrebienku. Novinkou nového dómu budú farebné vitráže, ktoré pripraví známy slovenský umelec, fotograf, maliar, sochár a hudobník Viktor Frešo, ktorý bol členom poroty na prvom ročníku majstrovstiev ľadových sochárov Tatry Ice Master v roku 2012“, povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Po poľskom ľade tentokrát sochári vyskúšajú ľad z Belgicka, mal by byť ešte odolnejší. Zrealizované bude aj špeciálne prestrešenie, ktoré bude chrániť dóm pred rozmarmi počasia. Ľadový chrám bude návštevníkom prís­tupný zadarmo a otvorený denne minimálne do marca 2015. Tatranský ľadový dóm sa stal minulú zimnú sezónu miestom rôznych koncertov, svadieb, návštev a jednoznačným hitom sezóny. Aj vďaka nemu sa Tatry zviditeľnili doma na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Ukrajine i na Pobaltí. Zaujímavý ľadový zážitok malo vďaka dómu viac ako stotisíc návštevníkov Vy­sokých Tatier.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM