Martin Sýkora Správy

Merkúr sa dnes bude pchať pred Slnko: Vesmírny úkaz môžete sledovať aj pod Tatrami

Vesmír a príroda sú najväčšími umelcami: Jedno zo svojich predstavení ponúknu pozemšťanom práve dnes.

Merkúr sa bude presúvať na pozadí slnečného disku. Vesmírne divadlo sa začne v pondelok o 13.12 h stredoeurópskeho letného času a skončí sa o 20.40 h, teda už po západe Slnka.

„Mierne zvýhodnení sú pozorovatelia na západe nášho územia, kde Slnko zapadá o 23 minút neskôr ako na krajnom východe. Keďže uhlový priemer Merkúra je malý, bez ďalekohľadu ho neuvidíme, keďže bude 157-krát menší ako zdanlivý priemer Slnka," hovorí Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Pri pozorovaní si dávajte pozor na oči! Určite sa neodporúča pohľad do Slnka bez ochranných pomôcok. Najbezpečnejším spôsobom pozorovania je priemet v zatemnenej miestnosti. „Pri priemere Slnka 25 cm bude Merkúr ako malý čierny kotúčik s priemerom len 1,6 mm," radí slovenský astronóm.

Prvý prechod Merkúra pozoroval a publikoval 7. novembra 1631 v Paríži Pierre Gassendi. Merkúr má svoje meno od Rimanov, podľa ich boha obchodu a cestovania. Naši predkovia ho volali Dobropán. Jeho nájdenie na oblohe nie je celkom jednoduché, keďže sa od Slnka uhlovo vzďaľuje nanajvýš na 28 stupňov a je teda viditeľný len na večernej alebo rannej súmračnej oblohe.

„Traduje sa, že Merkúr dokonca nevidel ani Mikuláš Kopernik, no je to veľmi nepravdepodobné,“ priblížil Rapavý. V tomto roku bude možné Merkúr vidieť na večernej oblohe po západe Slnka, okolo 16. augusta a 11. decembra. Na rannej oblohe pred východom Slnka, okolo 5. júna a 28. septembra. Z nich najvýhodnejšie podmienky sú na prelome septembra a októbra.

Podtatranci si môžu toto vesmírne divadlo vychutnať v Astronomickom ústave SAV v Starej Lesnej, kde v pondelok od poludnia do večera budú mať záujemcovia šancu sledovať úkaz naživo s komentárom skutočných odborníkov. Pripravené sú aj prednášky pre verejnosť a samozrejme sledovanie úkazu ďalekohľadmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM