Peter Handzuš Rôzne

Mesto aj kluby chcú tréningovú halu postaviť

V Poprade stále nie je vyriešený problém s výstavbou tréningovej haly. Najnovšie v stredu poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade rozhodli o vytvorení pracovnej komisie, ktorá rozhodne o tom, čo ďalej. Už teraz je však takmer isté, že hala sa do

Hokejový klub HC Lev Poprad, ktorý sa pri vstupe do Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) zaviazal postaviť tréningovú halu, pripravil na tento projekt dve štúdie. Prvá z nich ráta s výstavbou haly vedľa existujúceho zimného štadióna, je lacnejšia a aj menej náročná na údržbu. Druhá štúdia, finančne náročnejšia, je pripravená na výstavbu haly na sídlisku Juh 3. Proti tomu sa však postavilo množstvo obyvateľov sídliska, ktorí podali návrhy na zastavenie výstavby. Primátor mesta Anton Danko im aj napriek osobnému nesúhlasu vyhovel. O tom, či sa na tomto mieste hala postaví, rozhodne Krajský stavebný úrad v Prešove.

„Územie je mimoriadne vhodné na výstavbu tréningovej haly, projekt je veľmi dobre riešený. Našou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby projekt KHL ostal v Poprade. Teraz je zmluva nastavená tak, že pokiaľ tréningová hala nebude postavená do konca júna, zmluva zanikne,“ upozornil Danko. Samospráva teda uvažuje o posune termínu výstavby, a tým pádom aj o zmene zmluvy medzi mestom, HK Poprad a HC Lev Poprad. Výstavba tréningovej haly na sídlisku Juh 3 ráta s nákladmi na úrovni cca tri milióny eur. Nastáva problém, kde financie nájsť, keďže HC Lev Poprad sa zaviazal do výstavby haly investovať iba jeden milión eur. Projekt výstavby vedľa zimného štadióna je podľa Jana Rachotu z HC Lev Poprad o zhruba jeden milión lacnejší.

Spolufinancovanie výstavby haly na Juhu 3 už podporil aj prezident HK Poprad Tibor Turan. „Sme ochotní zaplatiť projektovú dokumentáciu, poprípade spolufinancovať aj samotnú výstavbu. Pre nás je nutnosť postaviť tréningovú halu, len za tento rok sme prišli o takmer 300 tréningových hodín a museli sme preložiť 101 zápasov,“ uviedol pri svojom príhovore k poslancom Turan. Zámerom klubu je hokejové triedy presťahovať zo Spišskej Soboty na ZŠ Letnú a vytvoriť tam hokejovú akadémiu. „Chceme sa tam presťahovať už na budúci školský rok, čiže od septembra, aj v prípade, že by sa nestihla hala postaviť,“ povedal Turan.

Primátor už na tému financovania výstavby tréningovej haly rokoval aj s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom. Ten prisľúbil priamu podporu výstavby. Rozhodnúť však o tom musia poslanci PSK. Pracovná komisia, ktorú dnes vytvorili poslanci MsZ v Poprade, bude zložená so zástupcov mesta, HC Lev Poprad a HK Poprad. Tá má o probléme diskutovať a do aprílového (18.4.) zasadnutia MsZ nájsť riešenie.

Text: TASR

[link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.126164_Flash-z-Mestskeho-zastupitelstva]Sú­visiaci článok[/link]

Mesto aj kluby chcú tréningovú halu postaviť
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM