Peter Handzuš Rôzne

Mesto chce cyklochodník do Tatier. Chýbajú však peniaze

Po zrealizovaní niekoľkých etáp cyklistických chodníkov z Popradu do okolia je prioritou vedenia mesta výstavba ďalších etáp do Vysokých Tatier. Mesto však na dokončenie projektu nemá peniaze. Pomohli by peniaze od štátu alebo z Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce cyklochodník do Tatier. Chýbajú však peniaze
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V súčasnej dobe disponujeme projektovou dokumentáciou na ďalšie 3 etapy, pričom prvá vedie z mestskej časti Veľká do Gerlachova, 2. etapa je z Gerlachova do Tatranskej Polianky a tretia, posledná etapa vedie z Tatranskej Polianky do Starého Smokovca,“ priblížila vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.

Dodala, že v rámci 1. etapy Veľká – Gerlachov, sú pozemky z väčšej časti už majetkovo právne vysporiadané. Po úplnom vysporiadaní tejto etapy bude možné požiadať o vydanie stavebného povolenia, čím bude stavba 1. etapy pripravená na realizáciu. „Máme vydané územné rozhodnutia na 1. a 2. etapu. Ďalšie etapy je ešte potrebné majetkovo právne vysporiadať,“ dodala Horáková.

Prvá etapa v dĺžke 6,4 kilometra si podľa predbežných odhadov vyžiada minimálne 1,9 milióna eur. Ďalších cca 1,7 milióna eur bude potrebných na druhú etapu z Gerlachova do Tatranskej Polianky. „Finančne najnáročnejšia etapa bude tá posledná, 3,5 kilometrový úsek do Starého Smokovca bude stáť viac ako dva milióny eur,“ doplnila Horáková.

Miestnej samospráve schválila v novembri 2009 ešte bývalá vláda Roberta Fica na výstavbu cyklotrasy do Tatier milión eur. Tieto prostriedky boli použité na projektovú dokumentáciu a čiastočný výkup pozemkov. „V súčasnosti nám chýbajú finančné prostriedky na dovysporiadanie pozemkov v rámci prvej etapy, takže momentálne neviem povedať, kedy by sa mohli začať stavebné práce,“ dodala Horáková.

Vízia samosprávy je vybudovať chodník z Popradu do Tatier do piatich rokov. „Na to, aby sme to dokázali finančne pokryť, sa budeme usilovať získať dotácie, či už od štátu, alebo z Európskej únie, z vlastného rozpočtu mesta sa to v súčasnej ekonomickej situácii vykryť nedá,“ uzavrela Horáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM