Martin Sýkora Samospráva

Mesto chce zriadiť sociálny podnik: Nevie však, ako postupovať ďalej

V Spišskej Belej by chceli zriadiť sociálny podnik. Samospráva však nevie, ako má postupovať ďalej, i keď zriadenie sociálneho podniku pripravuje rok.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce zriadiť sociálny podnik: Nevie však, ako postupovať ďalej
Foto: Martin Sýkora

V Spišskej Belej chcú kráčať s dobou a v tomto podtatranskom meste zriadiť sociálny podnik. Ako uviedol primátor mesta Štefan Bieľak, samospráva však nevie, ako má postupovať ďalej. Podľa jeho slov štát neurčil, akú formu je potrebné týmto podnikom dať, ako majú fungovať a podľa akých pravidiel sa majú riadiť.

Nevedia, ako ďalej

V súčasnosti cez rôzne nástroje štátu na podporu zamestnanosti v meste pracuje 67 ľudí. Samospráva by ich rada zamestnala i viac, využila by ich najmä na prácu v rámci menších obecných služieb. Samospráva už zhruba rok pripravuje zriadenie sociálneho podniku.

„V zmysle schváleného Akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok majú vzniknúť štyri sociálne podniky v tomto okrese,“ vysvetlil Bieľak. „Má ísť o podniky, ktoré budú podnikať, mať svoje biznis plány a naráža sa aj na problém štátnej pomoci a ďalšie nedoriešené otázky. Dúfam, že v krátkom čase štát nastaví jasné pravidlá na fungovanie týchto podnikov a doriešia sa všetky otvorené otázky, aby sa mohli čo najskôr reálne rozbehnúť,“ uviedol Bieľak. Sociálny podnik v Spišskej Belej by mal byť zameraný na stavebnú a lesnú výrobu.

Foto: Martin Sýkora

Nedostatok ľudí

V poslednom období sa mesto stretáva s problémom, že nemá koho zamestnať v rámci údržby mesta, teda na výkon menších obecných služieb.

„Už aj v tejto oblasti pociťujeme nedostatok ľudí. Ak by bolo možné, mesto by prijalo na túto službu aj dvojnásobný počet ľudí,“ povedal primátor.

K začiatku marca cez rôzne nástroje štátu na podporu zamestnanosti mesto zamestnávalo 67 ľudí na rôznych pozíciách. Podľa Bieľaka by sa zišlo aj viac ľudí, najmä v malých obecných službách, predovšetkým od jari do jesene. Avšak o výkon tejto služby nie je záujem zo strany nezamestnaných. Pred niekoľkými rokmi na tejto pozícii pracovalo v Spišskej Belej 120 ľudí, väčšina z nich je už zamestnaná.

Mesto dáva prácu ďalším 15-tim ľuďom

„V rámci menších obecných služieb pracuje 41 uchádzačov o zamestnanie a takzvanej dobrovoľníckej služby, teda štyri hodiny denne, päť osôb,“ uviedol Bieľak. V Spišskej Belej sú zriadené štyri chránené pracoviská, kde pracuje šesť nezamestnaným osôb so zdravotným postihnutím. „Pracujú na správe cintorína, v infocentre a v mestskej knižnici či na mestskej polícii,“ priblížil primátor.

Okrem toho na plný pracovný pomer (80 percent mzdových nákladov hradí štát, 20 percent mesto) samospráva dáva prácu 15 nezamestnaným ľuďom, ktorí pracujú na mestskom úrade, v rámci údržby mesta a v Zariadení opatrovateľskej služby v mestskej časti Strážky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM