Monika Vengrínová Rôzne

Mesto, firmy a univerzita podpísali memorandum o spolupráci: Nový študijný odbor ako prvý krok k fakulte?

Zástupcovia mesta Poprad, Univerzity Mateja Bela a troch zamestnávateľov v regióne podpísali memorandum o spolupráci. Jeho hlavným cieľom je vzájomná podpora pri rozvoji vysokoškolského vzdelávania v popradskom okrese v študijných odboroch priemyselné inžinierstvo a manažment.

Ilustračný obrázok k článku Mesto, firmy a univerzita podpísali memorandum o spolupráci: Nový študijný odbor ako prvý krok k fakulte?
Zdroj: TASR

Memorandum podpísali 1.viceprimátor Popradu Igor Wzoš, rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský a zástupcovia firiem Whirlpool Slovakia, spol. s.r.o., Chemosvit, a.s. a Pasell Slovakia, s.r.o.

Mesto vníma nový odbor ako prvý krok k zriadeniu fakulty

„Tých výsledkov a cieľov tohto memoranda je viac, ale tým hlavným je silná podpora v prospech akreditácie študijného programu priemyselné inžinierstvo. Je veľké plus pokiaľ počas tých povinných náležitostí pri procese akreditácie priložíte aj takéto memorandum, ktoré je váhou podpisov pomerne silné a deklaruje to, že jednoznačne nejde o tuctový študijný program, ale je tu reálna snaha prepojiť teóriu s praxou tak, aby absolventi tohto študijného programu boli v budúcnosti žiadaní na trhu práce a mali 100%-nú uplatniteľnosť,“ informoval rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský.

Žiadosť o akreditáciu podporenú podpísaným memorandom chce univerzita zaslať Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu v priebehu najbližších mesiacov. Prví študenti by následne mohli v tomto odbore študovať od školského roku 2016/2017. Každoročne by sa mal počet absolventov pohybovať do 50.

Mesto Poprad vníma podpis memoranda a vytvorenie nového študijného odboru ako prvý krok na ceste k zriadeniu samostatnej fakulty, čo by znamenalo nielen možnosť čerpať štrukturálne fondy na novú technológiu či vybavenie. „Ja osobne si od toho sľubujem aj to, že mladí ľudia nebudú odchádzať z mesta, ostanú tu a možno sem prídu aj ďalší a pomôžu tomuto mestu rásť,“ vysvetlil 1.viceprimátor Igor Wzoš.

Študijný odbor vychádza z potrieb firiem v regióne

Podpis memoranda a následný vznik nového študijného odboru vychádzajúceho z potrieb reálnych firiem pôsobiacich v regióne by mal výrazným spôsobom zlepšiť situáciu s nedostatkom kvalifikovaných a prakticky pripravených študentov v regióne.

„Potrebujeme investovať dosť nemalé prostriedky finančné i časové na to, aby sme si tých ľudí vychovali a práve takýto študijný odbor, možno aj samostatná fakulta, dáva možnosť na užšiu spoluprácu medzi podnikmi a vysokou školou. Väčšina absolventov, ktorí v súčasnosti prichádzajú na pohovory, majú síce krásne diplomy, ktoré ešte nezapadli prachom, ale nevedia nič. Väčšina z nich je slabo jazykovo vybavená, technické myslenie a nové technológie sú niekde úplne mimo reality, málokto z nich bol na nejakom veľtrhu a nevedia, čo sa reálne v tých podnikoch deje. Na druhej strane, ak im dáme možnosť participovať priamo na vývoji produktu, na optimalizácii výrobných procesov, tak vtedy sa oni dokážu rozvíjať, dokážu rásť a vtedy prinesú tú pridanú hodnotu,“ vysvetlil Michal Major, riaditeľ Whirlpool Slovakia, spol. s r.o.

Potrebu mladých odborníkov podčiarkol aj predseda predstavenstva spoločnosti Chemosvit, a.s. Jaroslav Mervart: „Viem si predstaviť aj spoločné projekty na riešenie niektorých výziev či už v oblasti vývoja, výskumu, produktivity práce a podobne. Navyše, v našej skupine je intenzívna generačná výmena, pomerne veľký počet pracovníkov – tzv. silné ročníky – budeme musieť vo veľmi krátkom čase nahradiť,“ uzavrel Mervart.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM