Monika Vengrínová Rôzne

Mesto podporilo leteckú linku: Z Popradu sa v zime bude lietať aj do Varšavy

Mesto Poprad má záujem na rozvíjaní cestovného ruchu v našom meste i celom regióne. Aj z tohto dôvodu poslanci mesta schválili dotáciu pre Letisko Poprad-Tatry na podporu leteckej linky Poprad-Varšava-Riga.

Ilustračný obrázok k článku Mesto podporilo leteckú linku: Z Popradu sa v zime bude lietať aj do Varšavy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V zimnej sezóne 2014/15 začalo Letisko Poprad-Tatry prevádzkovať novú pravidelnú linku medzi Popradom a Rigou. „Hlavným cieľom projektu je doprava turistov do regiónu Vysokých a Nízkych Tatier z pobaltských štátov, Škandinávie a Ruska v prvej etape a Poľska v druhej etape,“ uvádza sa v materiáloch MsZ Poprad s tým, že druhá etapa predpokladá v nadchádzajúcej zimnej sezóne do systému pravidelných letov aj hlavné mesto Poľska a to tak, že nastane navýšenie počtu letov na tri za týždeň a smerovanie niektorých letov cez Varšavu. Takto Poprad a severné Slovensko získajú spojenie dvakrát do Rigy a súčasne jedenkrát do Varšavy.

V minulom roku viac ako 300 tisíc pre región

„V minulom roku vznikol projekt spoločnosti airBaltic a po jeho úspešnej realizácii sme sa rozhodli nielen pokračovať, ale i pridať ďalšiu rotáciu Poprad-Varšava-Poprad. Na novú destináciu je požiadavka na navýšenie zo 40 tisíc na ďalších 40 tisíc,“ informovala riaditeľka Letiska Poprad-Tatry Ivana Herkeľová s tým, že na novú linku sa poskladá okrem mesta Poprad aj Slovenská agentúra cestovného ruchu, Oblastná organizácia cestovného ruchu (CR) Región Vysoké Tatry a Krajské organizácie CR Žilina a Prešov.

Ako riaditeľka ďalej uviedla, z ekonomického hľadiska priniesla linka v minulej sezóne viac ako 429 tisíc eur, pričom viac ako 300 tisíc eur z ostalo v našom regióne. Pridaním linky sa, podľa nej, očakáva vyšší počet prepravených pasažierov a tým väčší objem finančných prostriedkov.

„Čo sa týka plánovanej zimnej sezóny, tak predpokladáme, že priamo do Rigy prepravíme takmer 2900 pasažierov a linka z Varšavy by mohla prepraviť ďalších 1680 cestujúcich. Predpokladáme, že pripojenie novej leteckej linky prinesie ekonomický výnos do regiónu vo výške 727 tisíc eur,“ objasnila Herkeľová, pričom od 15. decembra do polovice marca budúceho roka sa bude lietať z Popradu dvakrát do Rigy, vždy v sobotu priamo a v utorok aj medzipristátím vo Varšave.

Dotácia od mesta Poprad 10 tisíc eur

Z dôvodu záujmu letiska o pridanie ďalšej letovej rotácie do Varšavy žiada popradské letisko mesto Poprad o dotáciu v celkovej výške 10 tisíc eur na rok 2015. V žiadosti o poskytnutie dotácie z rozpočtu Mesta Poprad je uvedené, že dotácia bude použitá na úhradu nákladov súvisiacich s marketingovými aktivitami, ako je propagácia mesta v palubnom časopise, v newsletteri zasielanom predplatiteľom v pobaltských a škandinávskych krajinách a v Rusku, na reklamnom bannery, reklamných oznamoch, banneroch v Rige, či letenkách.

„Finančné prostriedky projektu budú využívané na propagáciu Slovenska, regiónov Vysokých Tatier a Popradu ako turisticky zaujímavej destinácie, ktorá je jednoducho dostupná pomocou siete pravidelnej leteckej dopravy vytvorenej spoločnosťou airBaltic,“ píše sa v materiáloch popradského mestského zastupiteľstva, pričom marketingová prezentácia prebehne podľa marketingového plánu predloženého partnerom projektu – spoločnosťou airBaltic a bude prioritne zameraná na turistov z cieľových destinácií ako Riga a Varšava, ale aj Moskva, Tallin, Vilnius, Štokholm a Helsinki.

Poslanci napokon schválili dotáciu Letisku Poprad – Tatry. Nie však v požadovanej výške 10 tisíc eur, ale len vo výške 7500 eur. Dôvodom je okrem iného aj pondelkové (16.11.) čiastočné zrušenie pravidelnej štvrtkovej zimnej leteckej linky z Popradu do Rigy cez Varšavu lotyšským národným prepravcom spoločnosťou airBaltic. „Naším cieľom je, aby bola táto linka celoročná, rokujeme však s prepravcom, všetko záleží od neho,“ dodala na záver Herkeľová.

zdroj: Dnes24/TASR

Minoriadne MsZ Poprad 18.11.2015
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Mimoriadne MsZ v Poprade 18.11.2015
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM