Monika Vengrínová Rôzne

Mesto upravilo ceny lístkov v MHD: Kto bude cestovať zadarmo a kto lacnejšie?

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve schválili poslanci nové tarify lístkov v mestskej hromadnej doprave. Dôchodcovia nad sedemdesiat rokov a držitelia diamantovej a zlatej Janského plakety a Kňazovického medaily budú cestovať zadarmo. Upraví sa cestovné aj pre ZŤP.

Cestovné v Mestskej hromadnej doprave (MHD) zadarmo schválili poslanci mestského zastupiteľstva pre dôchodcov nad sedemdesiat rokov a pre držiteľov Janského plakety a Kňazovického medaily, ktorí majú mestskú čipovú kartu. Cestovné grátis budú môcť využívať od 1.j úla tohto roka. Upravené bude i cestovné pre zdravotne ťažko postihnutých a ich sprievodcov.

„Bude platiť nová tarifa v rámci MHD, u zdravotne ťažko postihnutých a ich sprievodu sa zníži o polovicu oproti tomu, čo platí v súčasnosti. Mali sme takéto požiadavky už dlhodobo, najčastejším zdôvodnením našich dôchodcov bolo, že v iných mestách cestujú zdarma. V súčasnosti patríme medzi jedno z mála miest, kde to bolo spoplatnené,“ objasnila vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.

Mesto tak musí rátať ročne s výpadkom príjmov v rozpočte na úrovni 26 tisíc eur. „Pri platbe v hotovosti ostala tarifa cestovného v kategórii dôchodcov nad 70 rokov a pri zdravotne ťažko postihnutých na úrovni 10 centov, sprievod bude v hotovosti platiť 25 centov,“ doplnila Horáková s tým, že títo cestujúci preferujú platbu čipovou kartou. Doposiaľ ich mesto Poprad vydalo už vyše desaťtisíc .

Za júl až december minulého roku bolo pri platbe mestskou čipovou kartou prevezených viac ako 49 tisíc cestujúcich dôchodcov nad 70 rokov. U ťažko zdravotne postihnutých vrátane sprievodu to bolo viac ako 90 tisíc cestujúcich.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM