Pavol Hrabovský Samospráva

Mestská polícia s novinkou: Kamery ako povinná výbava?

Mestskí policajti v Poprade testujú novinku v podobe služobných kamier. Každý zásah bude zaznamenávaný.

Zdroj: Dnes24.sk

Popradská mestská polícia pridala, v rámci skúšobnej doby, do povinnej výbavy telové kamery. Tie budú povinne zaznamenávať všetky zásahy a činnosť polície počas celej služby. Kamery fungujú na princípe ukladania záznamu na pamäťovú kartu priamo v kamere.

V skúšobnej dobe

K brífingu ohľadom kamier sa vyjadril náčelník náčelník MsP Marián Gardoš: „Kamery sme zakúpili koncom roku 2019 po schválení novely zákona, kedy došlo k zmene legislatívy, ktorá priamo umožnila mestským políciám nahrávať priebeh činnosti a zákrokov. Tým pádom sme jednou z prvých mestských polícií, ktoré ich používajú. V súčasnej dobe sú stále v skúšobnom režime.“

Vedenie mestskej polície vníma zavedenie kamier ako správny krok: "Veríme, že týmito kamerami chránime nielen príslušníkov mestskej polície, ale aj samotných občanov. Zatiaľ sú týmito kamerami vybavené len motorizované jednotky,“ informuje Gardoš a pripúšťa, že kamery by sa mohli stať bežnou výbavou všetkých jednotiek:

„V prípade osvedčenia systému vybavíme všetky hliadky tak, aby každá hliadka mala kameru so sebou.“

Záznam ako dôkaz

Kamera bude umiestnená na viditeľnom mieste, konkrétne na hrudi. Pred každým zákrokom vám príslušník mestskej polície oznámi nahrávanie prebiehajúceho zákroku: „Pred každým služobným zákrokom príslušník mestskej polície upozorní občana, že sa zákrok nahráva.“

Záznam môže byť použitý proti občanovi, no rovnako aj proti príslušníkovi MsP, v rámci sťažností alebo pri dokazovaní pochybenia. Veľkým plusom je aj protikorupčný efekt, ktorý so sebou kamery prinášajú, keďže sa ich záznam bude brať ako dôkazový materiál:

„Benefitom týchto kamier je to, že priamo na miestne zistíme nevratne zvratné a v mnohých prípadoch aj nevyvrátiteľné dôkazy o konaní,“ informuje Gardoš.

Výhodu v nosení kamier, vidí náčelník taktiež v tlmení agresie pri vykonávaní policajných zákrokov: „Na základe doterajších skúseností vieme, že stačí povedať o nahrávaní zákroku a agresivita v správaní pominie. Zákrok neskôr prebieha štandardne, bez nejakých problémov,“ s čím a stotožňujú aj samotní policajti.

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Mestská polícia v Poprade pridáva do výbavy kamery
5
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM