Rastislav Búgel Rôzne

Meteorológovia poodhalia taje svojej práce: Chystajú DOD na 18 pracoviskách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) sprístupní po dvadsiaty prvýkrát svoje pracoviská.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia poodhalia taje svojej práce: Chystajú DOD na 18 pracoviskách
Zdroj: TASR

Tradičný deň otvorených dverí sa uskutoční počas 24. a 25. marca. SHMÚ podujatie pravidelne organizuje pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) a Svetového meteorologického dňa (23. 3.).

V piatok (24. 3.) privítajú návštevníkov od 9.00 do 16.00 h regionálne pracoviská v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Aerologické a radiačné centrum v Poprade-Gánovciach. V sobotu (25. 3.) budú pre verejnosť otvorené priestory na bratislavskej Kolibe, v Dudinciach, Hurbanove, Liesku, Telgárte, Tisinci, Trebišove-Milhostove, Kamenici nad Cirochou, na Lomnickom štíte, Štrbskom plese a na letiskách v Lučenci-Boľkovciach, Kamenici nad Cirochou, Nitre-Janíkovciach a v Prievidzi.

Tohtoročné heslo Svetového dňa vody je „Odpadové vody“ a heslo Svetového meteorologického dňa je „Rozumieme oblakom“, priblížil hovorca SHMÚ Ivan Garčár. Návštevníci si na pracoviská SHMÚ vypočujú podľa neho odborný výklad zamestnancov, vrátane názorných ukážok z oblastí meteorológie, hydrológie, klimatológie, merania kvality ovzdušia, kvality vody, a tiež zaujímavé informácie z problematiky radiačného monitoringu a radónu v bytových priestoroch.

Zaujať môže byť aj krátka prezentácia činnosti leteckej meteorologickej služby, vrátane ukážok a videí. V SHMÚ veria, že tradičný záujem návštevníci prejavia aj o špeciálne vozidlo na monitorovanie ovzdušia v lokalitách nepokrytých stacionárnymi monitorovacími stanicami.

Tohtoročný deň otvorených dverí by sa chcel ústav podľa jeho generálneho riaditeľa Martina Benka zacieliť na deti a mládež. „Najmä mladej generácii chceme odovzdať množstvo zaujímavých informácií a podnietiť v nich záujem o štúdium matematiky, fyziky, meteorológie alebo hydrológie,“ vysvetlil.

V SHMÚ v tejto súvislosti vyhlásili súťaž o najkrajšiu fotografiu v rámci tohtoročného dňa otvorených dverí. Je určená pre žiakov základných a stredných škôl a jej témou je voda a oblaky. „Súťaž sa stretla s mimoriadnym záujmom mládeže, čo nás veľmi teší,“ dodal Benko. Bližšie informácie môžu mladí ľudia získať na webovej stránke SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM