Tlačové správy

Metro ON Line v Poprade každý rok spája odborníkov na technológie z celého sveta

Konferencia Metro ON Line prezentovala uplynulý týždeň súčasné trendy v technológiách, telekomunikáciách a smart city.

Ilustračný obrázok k článku Metro ON Line v Poprade každý rok spája odborníkov na technológie z celého sveta
Zdroj: Peter Stas

Podujatie predstavuje zvučné mená, ktoré inšpirujú svojimi úspešnými príbehmi. Veľkým prínosom akcie sú aj projekty, ktoré vznikajú priamo počas nej. Usporiadateľ Ján Michlík prezrádza, čo ho motivuje už 14 rokov organizovať netradičnú konferenciu.

Inšpirácia je najdôležitejšia

Konferencia Metro ON Line má každý rok svoj motív, ktorý sa prenáša do celého programu a skladby prednášok. Tento ročník sa aj kvôli aktuálnym Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji niesol práve v hokejovom duchu a pod záštitou Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Technológie, šport a vzdelávanie sú prepojené viac, ako si myslíme. Jedným z inšpiratívnych spíkrov bol i Peter Bondra, ktorý niekoľkokrát zdôraznil, ale je vzdelanie dôležité a ako sa hodnoty, ktoré v športe získal, prenášajú i do podnikania,“ hovorí Ján Michlík, organizátor konferencie Metro ON Line. Kvalitná infraštruktúra a moderná technika dnes umožňujú vzdelávať sa novými formami. Aj o tom bola panelová diskusia na tému vzdelávania na Slovensku a reálnych potrebách podnikateľov, ktorej sa zúčastnili Martin Kohút, prezident SZĽH, Gabriel Galgóci, IT osobnosť roka 2018 a generálny riaditeľ AT&T či Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín. „Každá správna konferencia by mala účastníkov a poslucháčov motivovať k aktivite, vlastnému projektu, zmene k lepšiemu alebo pomoci iným. Dôležitou súčasťou motivácie sú úspešné príbehy. Aj preto sme na konferenciu pozvali Petra Vesterbacku, spolutvorcu celosvetovo úspešnej hry Angry Birds, ktorý sa podelil o svoje know-how a prepojenie fínskeho vzdelávacieho systému so slovenským,“ vysvetľuje dôležitosť inšpirácie Ján Michlík.

Kontakty, ktoré pomáhajú rásť

Fínsko v rámci konferencie Metro ON Line zohráva dôležitú úlohu. Slovensko-fínsky startup Solved inšpiroval Jána Michlíka k užšej spolupráci s fínskym mestom Oulu, ktoré je lídrom medzi inteligentnými mestami budúcnosti. „Fíni sú veľmi otvorení a neboja sa zdieľať svoje myšlienky, keď majú pomáhať iným rásť. Nie len v rámci infraštruktúry mesta, fungovania samospráv, ale aj vo vzdelávaní, ekológii a filantropii,“ hovorí Ján Michlík o prístupe Fínov. Počas predošlých ročníkov sa na konferencii zrodili partnerstvá, ktoré pretrvávajú dodnes a prospech z nich majú všetky zapojené subjekty. Patria k nim medzinárodné spolupráce Smart City Clustrov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku či Poľsku, ale aj prepájanie samospráv so súkromnými spoločnosťami, startupmi, odborníkmi a jednotlivcami. „Vznikajú tak vzorové ulice s monitorovaním odpadu, inteligentným osvetlením, ekologickými riešeniami pre obyvateľov, riadením dopravy a lepšou parkovacou politikou,“ zhrnul Ján Michlík. Aj z dôvodu prepájania rôznych kontaktov je niekoľkoročným partnerom konferencie Slovak Business Agency, ktorá pomáha podnikateľom premieňať ich idey na realitu. „Vzdelávať a ponúkať riešenia je z môjho pohľadu najdôležitejšie. V rámci OECD je Slovensko krajinou, v ktorej najmenšie percento ľudí dôveruje ľuďom okolo seba. Aj preto sa snažíme ukazovať pozitívne príklady toho, aký dopad má dôvera a otvorenosť na spoločnosť. Tento rok vďaka holandskému veľvyslanectvu predstavili holandskí rečníci svoj koncept budovania smart komunít a ich významu, využitie prístupu „zero net energy“ či blockchainu v samospráve,“ vysvetľuje. Nejedna diskusia a otváranie najrôznejších tém počas konferencie viedli k skvelým výsledkom.

Reálne výsledky nás posúvajú ďalej

„Minulý rok sme sa počas dobrodružnej témy konferencie rozprávali s herpetológom Milanom Oselským o ochrane korytnačiek močiarnych. Okrem toho, že sme reálne skupina ľudí boli niekoľkokrát v teréne pomáhať s čistením kladísk korytnačiek, veľkou pridanou hodnotou sú monitorovacie zariadenia, ktoré majú sledovať aktivity korytnačiek,“ prezradil Ján Michlík. Šikovní technológovia a špecialisti pomáhali s ich vývojom, zariadenia sú dnes hotové a prebiehajú prvé inštalácie i samotné monitorovanie korytnačky močiarnej, ktoré má prispieť k jej záchrane a novej reprodukcii. „Ďalším skvelým projektom je Prvá kvapka. S touto ideou prišla spoločnosť Imobilio a vďaka tímu odborníkov sme pripravili technologické základy pre meranie prietoku vody na školách. Hlavným cieľom je šetrenie spotreby vody vo verejných budovách. Vytvorili sme technickú nadstavbu projektu a tak môže spoločnosť Imobilio jednoduchým prenosom dát z vodomerov merať konkrétne hodnoty. Tento rok na konferencii dokonca prezentovali prvé výsledky, čo ma nesmierne teší,“ doplnil. „Určite by som rád spomenul i progresívny startup CVIKER. V rámci programu pre návštevníkov sme oslovili spoločnosť Virtuálna realita Bratislava (VRBA) a okrem skvelej zábavy s ich VR technológiou sme zistili, že chlapci majú obrovský talent. V rámci diskusie sme sa začali rozprávať o rozšírenej realite pre potreby mesta a ich okamžité nadšenie nás presvedčilo, že sa začnú diať veľké veci,“ povedal Ján Michlík. Technológiou rozšírenej reality vznikla urbanistická aplikácia, ktorá ihneď získala svetové uznanie a dokáže vizualizovať rôzne stavby na miestach, kde sa ešte len plánuje výstavba. „Reálne výsledky sú to, čo nás pri organizovaní konferencie neustále posúva ďalej. Keď sa stretnú tí správni ľudia, dokážeme vytvoriť nie len efektívne, ale najmä zmysluplné projekty,“ zhodnotil Ján Michlík.

Nemyslieť len na seba

Okrem motívu, ktorý sa ako téma nesie konferenciou, je v posledných rokoch súčasťou podujatia aj spoločensky zodpovedná téma. Minulý rok to bola ekológia, tento rok sociálna inklúzia. „Keď vám príde na vaše vlastné podujatie prednášať 17-ročný chlapec o projekte Pinf Hier, ktoré pomáhajú mentálne postihnutým deťom so vzdelávaním a za ktorý dostal v 15-tich rokoch Krištáľové krídlo za filantropiu, uvedomíte si viac ako inokedy, že tieto témy sú skutočne dôležité a má veľký význam ich riešiť,“ povedal o Ondrejovi Vrábelovi. Konferenciou rezonovala téma autizmu. Keďže počet narodených detí s autizmom rastie, Kateřina Nakládalová, riaditeľka bratislavského Autistického centra Andreas a Mikuláš Štubňa zo Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom sa snažia ľudí o autizme vzdelávať a šíriť osvetu. Prezentovali nie len výsledky svojej práce, informácie o integrácii ľudí s autizmom do pracovného procesu, ale účastníci si mohli prostredníctvom technológie virtuálnej reality, ako človek s autizmom vníma bežné situácie.

„Konferencia Metro ON Line začala pred štrnástimi rokmi ako stretnutie dvadsiatich nadšencov telekomunikačných služieb, ktorí si chceli navzájom pomôcť, inšpirovať sa a porozprávať na odbornej úrovni. Dnes sa na konferencii prestrieda 1100 ľudí a môžem zodpovedne povedať, že technológie nás posúvajú dopredu a môžu pomôcť aj tam, kde by sme to možno nečakali. Teším sa, že počas budúceho ročníka predstavíme výsledky projektov, o ktorých sme presvedčení, že majú zmysel,“ uzavrel Ján Michlík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM