Peter Handzuš Kultúra

MFHF už o týždeň

Medzi osobnosťami, ktoré tento rok navštívia 19. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) v Poprade, budú aj kazašský himalájista Denis Urubko, rumunský výškový horolezec Horia Colibasanu, poľský filmár Darius Zaluski i pamätníci prvej

Festival odštartuje už na budúcu stredu 12. októbra a potrvá až do nedele 16. októbra.

„Samozrejme, nosnou časťou sú projekcie súťažných filmov. Tento rok sme vyberali spomedzi stovky prihlásených titulov, do súťaže sa ich prepracovalo 38 zo 16 krajín. Domácu horskú kinematografiu bude reprezentovať osem filmov, medzi nimi aj od autorov, ktorí sú už popradskému publiku známi – ako napríklad Pavol Barabáš, Rasťo Hatiar, Peter Púchy či Jaro Matoušek," uviedla riaditeľka MFHF Mária Hámorová.

O udelení ceny Grand Prix bude rozhodovať medzinárodná porota zložená z filmára a himalájistu Dareka Zaluskiho z Poľska, slovenského lezca a publicistu Vlada „Kaza“ Lineka a šéfa českého horolezeckého zväzu a himalájistu Zdeňka Hrubého.

„Tento rok si pripomíname 40. výročie československej expedície na Nanga Parbat, ktorá znamenala historický medzník. Svet už musel počítať aj s úspechmi slovenských a českých horolezcov na osemtisícovkách. Som rada, že diváci budú mať možnosť besedovať s niektorými účastníkmi tejto expedície," doplnila Hámorová. Predpokladá, že s mimoriadnym záujmom sa stretne aj beseda s obdivuhodným výškovým horolezcom Denisom Urubkom, ktorého doménou sú v ostatnom čase zimné himalájske výstupy.

Súčasťou festivalového programu je aj výstava fotografií francúzskej autorky s tatranským pôvodom Xénie Vallovej. Cyklus fotografií Dolu hlavou predstaví krásy Nového Zélandu. Organizátori festivalu tiež pripravili špeciálne filmové projekcie pre školy. Premietania jednotlivých blokov budú v sále Mestského úradu v Poprade, v popradskom Dome kultúry a v kežmarskom kine Iskra. Športoví lezci budú v rámci MFHF súťažiť na boulderingových pretekoch Boreal Cup, ktoré sú naplánované na sobotu 15. októbra.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov festivalovej súťaže je naplánované na nedeľu 16. októbra o 17. hodine.

Text: TASR

MFHF už o týždeň
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM